pátek 17. května 2024

České rozhodnutí o stavbě reaktorů vyvolalo v Rakousku poprask

Plán na masivní rozšíření české jaderné energetiky přivádí rakouské politiky k šílenství. Dostavbě Dukovan a Temelína budou chtít zabránit.

8357352956_332a09a8c7_b

Temelín by měl dostat hned tři nové bloky.
Zdroj: Flickr

  • Temelín by měl dostat hned tři nové bloky.
  • Zdroj: Flickr

Rakouská strana Zelených je znepokojená prohlášením české vlády o stavbě čtyř nových jaderných reaktorů. Podle ní je plánovaná stavba v Temelínu a Dukovanech obrovským ohrožením pro obyvatele Rakouska, protože je škodlivá vůči klimatu a svou zastaralostí brání rozvoji výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, tedy ze slunečního svitu či větru.

K Zeleným se připojují i někteří politici rakouské sociální demokracie a liberální lidové strany, kteří upozorňují na bezpečnostní rizika spojená s jadernou energetikou. Vyzývají spolkovou vládu, kterou vedou právě lidovci, aby se proti českému plánu co nejdůrazněji postavila. Podle šéfa dolnorakouských sociálních demokratů Svena Horgeviche jde o velkou ránu pro česko-rakouské vztahy.

Rakouským politikům jsou české jaderné elektrárny trnem v oku dlouhodobě. Vídeň se totiž jaderné energetiky vzdala už v roce 1978, ještě před dostavěním jediné elektrárny tohoto typu Zwentendorf. Dnes Rakousko vyrábí elektřinu ze tří čtvrtin z obnovitelných zdrojů.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě