čtvrtek 19. září 2024

České firmy se potýkají s dopady vyšších cen energií

Pro české firmy jsou náklady na energie klíčové a výrazně ovlivňují jejich schopnost investovat.

energie

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Rostoucí ceny energií představují pro české firmy závažný problém, který výrazně ovlivňuje jejich schopnost investovat. Ačkoliv většina firem zvýšené náklady na energie částečně přenáší do cen svých produktů, plné promítnutí nákladů si nemohou dovolit kvůli udržení konkurenceschopnosti.

Podle průzkumu Hospodářské komory jen pětina firem má náklady na energie pod tři procenta celkových nákladů, což je hranice pro klasifikaci energeticky náročných podniků podle EU. Přibližně 30 procent firem vynakládá na energie více než deset procent svých celkových nákladů, což ukazuje vysokou energetickou náročnost české ekonomiky.

V sektoru ubytování a stravování překračují náklady na energie 15 procent u téměř poloviny firem, zatímco ve stavebnictví nepřesahují pět procent nákladů u více než dvou třetin firem. Zvýšení cen energií se nejvíce dotýká malých firem, které častěji pokrývají náklady z vlastních zdrojů. Jen 14,1 procent firem promítlo zvýšené náklady plně do svých cen, zatímco velké firmy častěji využívají dotační prostředky. Více než polovina firem přiznala, že vysoké náklady na energie snižují jejich investiční možnosti, což vede ke stagnaci nebo omezení rozšiřování kapacit a vstupu na nové trhy.

Autor: Šimon Mitro

Související

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

peníze
Domácí

Znovu vládne blbá nálada. Dvě třetiny Čechů pociťují ekonomickou krizí

Spotřeba plynu a elektřiny
Ekonomika

Elektřinou a plynem šetříme. Největší pokles spotřeby mají domácnosti