pondělí 16. září 2024

Česká televize bude vyprávět Příběhy starých hospod

Nová osmidílná série ČT poodkryje minulost a jedinečnou atmosféru starých hostinců na vesnicích, horách nebo ve městech. Diváky ČT2 pozve k první návštěvě ve středu 11. ledna od 21 hodin.

Příběhy starých hospod

Příběhy starých hospod
Zdroj: Česká televize

  • Příběhy starých hospod
  • Zdroj: Česká televize

Průvodce Josef Polášek naslouchal vyprávění pamětníků, štamgastů, místních usedlíků a historiků a vychutnal si vše, co k danému místu náleží. Dokumentární seriál Příběhy starých hospod vezme diváky do hostinců po celé zemi. Důležitým faktorem při výběru míst byl zajímavý historický kontext a příběh.

Například hospoda v Lipnici nad Sázavou se stala domovem pro spisovatele Jaroslava Haška. Právě v ní totiž dokončil svůj román Osudy dobrého vojáka Švejka. Zajímavé historky se pojí také s pohostinskou činností v Plzni U Salzmannů nebo ostravskou hornickou nálevnou U Cingra. V cestovatelské mapě jsou i hospodské legendy na Vysočině, Královéhradecku, Třeboňsku, v Praze nebo Brně.

Pořad ale vezme diváky i na místa, kam se už sami nikdy nepodívají. „Při přípravě jsme měli několikrát štěstí v neštěstí. Některé z hospod jsme ještě stihli natočit a zaznamenat. Mnohé staleté restaurace přežily války a pohromy, ale covid už byl nad jejich síly a hospodští museli bohužel zavřít,“ říká režisér Jakub Wehrenberg.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká televize

Související

Vizuál stanice ČT art k výročí 11 let
Film a TV

ČT art slaví 11 let. Podzim přinese řadu novinek

456113706_920635160098412_7075053344463224619_n
Domácí

Sláva Milionu chvilek je minulostí. Na jejich akci dorazily desítky lidí

Milion chvilek míří na Kavčí hory.
Domácí

Milion chvilek ožívá. Kvůli 168 hodinám chystá protestní akci před Českou televizí

nora
Domácí

Pořad 168 hodin končí, může za to také špinavé prádlo Fridrichové s Wollnerem