pátek 17. května 2024

Češi se streamovacích platforem vzdát nechtějí. Často ale podvádějí

Češi stále více holdují streamovacím službám, a to navzdory ekonomické krizi. Rádi totiž porušují podmínky předplatného. Nejoblíbenější jsou Netflix a Voyo, v poslechu hudby vede Spotify.

Streamovací služby

Češi ukazují, jak věrnými diváky jsou.
Zdroj: pixabay.com

  • Češi ukazují, jak věrnými diváky jsou.
  • Zdroj: pixabay.com

Navzdory inflaci a zvyšujícím se životním nákladům v minulém roce se předplatného streamovacích služeb vzdalo jen deset procent uživatelů, a to především z ekonomických důvodů. Celá polovina z nich má ale v plánu si v budoucnu streamovací službu znovu předplatit.

Téměř třetina obyvatel země si loni obnovila nebo zřídila nové předplatné streamovacích služeb, nejčastěji se jedná o Netflix, Voyo, Disney+ a HBO Max. Oblíbená je také hudební platforma Spotify.

Většina Čechů své předplatné sdílí s ostatními členy své blízké či vzdálené rodiny nebo se svými přáteli. Minimálně jednu z videostreamovacích služeb sdílí mimo svou domácnost přinejmenším 36 procent předplatitelů. Šest procent respondentů uvedlo, že své přístupové údaje poskytlo třem a více domácnostem.

Ceny služeb narůstaly, a tak se začali zákazníci chovat tak, aby to pro ně bylo co nejvýhodnější. Sdílení účtu řada z nich nevnímá jako problém. Některé streamovací platformy proti tomu začínají bojovat například tím, že po předplatitelích požadují připojení ze stejné wi-fi, čímž komplikují používání účtu jinými domácnostmi. Do budoucna očekávám, že platformy budou proti sdílení účtů vystupovat ještě razantněji, ale současně nabídnou například slevu pro sdílení předplatného dalším stranám,“ říká expert na telekomunikaci v českém zastoupení Deloitte Jan Kudlák. 

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Linda chce kuře!
Film a TV Streaming

Vítězný snímek Anifilmu je dostupný na streamu

Jennifer Lopez ve sci-fi Atlas
Film a TV Streaming

Květen na Streamu: Závěr Ivety a Lopez zachraňující lidstvo před umělou inteligencí

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix nabral dalších devět milionů duší. Předplácí si ho 270 milionů lidí

Detektiv Markovič ze seriálu Metoda Markovič: Hojer v barvách Voyo.
Film a TV Streaming

Voyo dotahuje Netflix. V Česku a na Slovensku má přes 800 tisíc předplatitelů