pondělí 16. září 2024

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

V současnosti se většina Čechů pravidelně vydává na nákup potravin několikrát týdně. Každý desátý Čech nakupuje denně.

Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: aholddelhaize.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: aholddelhaize.com

Téměř 63 procent domácností volí časté návštěvy obchodů, zatímco 24 procent nakupuje jednou týdně a 10 procent denně. Na vrcholu seznamu preferovaných nákupních míst jsou hypermarkety, které využívá 99 procent dotázaných, následují menší obchody (93 %) a specializované prodejny jako pekařství a řeznictví (91 %). Bezobalové prodejny se mezi Čechy stále těší menší oblibě, přičemž je využívá pouze 10 procent Čechů.

V oblasti ekologického nakupování dochází k pozitivním změnám. Mezi lety 2020 a 2024 se podíl lidí preferujících nákupy bez obalu zvýšil o 10 procentních bodů na aktuálních 26 procent. Zároveň se zvyšuje i zájem o vliv výroby potravin na životní prostředí, který nyní považuje za důležitý 56 procent lidí.

Nejčastějším důvodem pro plýtvání potravinami je nákup zboží ve slevě nebo výhodném balení, což alespoň občas dělá 91 procent lidí. Naopak nákup nepotřebných potravin provádí necelá třetina dotázaných. Mezi prospěšné návyky pro životní prostředí patří třídění odpadu a používání vlastních nákupních tašek, které praktikuje 97 procent respondentů.

Co se týče výdajů na potraviny, většina domácností utrácí měsíčně mezi čtyřmi až dvanácti tisíci korun. Celkově lze konstatovat, že zájem o ekologické nakupování v Česku roste, i když stále existuje prostor pro zlepšení v oblasti bezobalových nákupů a odpovědného přístupu k nakupování.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

burger
Světové dny Jídlo

Den dvojitého cheeseburgeru

GXXJtRhXAAEYhY8
Zahraniční

Kubě se rozpadá infrastruktura. Statisíce lidí jsou bez pitné vody i elektřiny

čokoláda
Světové dny Jídlo

Den čokolády