sobota 18. května 2024

Češi budou znovu dobývat vesmír. Tentokrát po boku Američanů

K programu Artemis, který má vrátit americké kosmonauty na povrch Měsíce, se připojila i Česká republika. Dohodu o spolupráci podepsal ministr zahraničí Jan Lipavský.

artemis

Státy, které se už k iniciativě Artemis připojili
Zdroj: Twitter

  • Státy, které se už k iniciativě Artemis připojili
  • Zdroj: Twitter

Česká republika se připojí k ujednání Artemis, tedy k americké iniciativě pro spolupráci při výzkumu Měsíce a Marsu či dalších částí vesmíru. Spolupráci za Českou republiku podepsal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, který je v těchto dnech na oficiální návštěvě Spojených států. „S hrdostí oznamujeme, že Česko podepsalo dohodu Amrtemis Accords a připojilo se tak k blízkým partnerům v rozvoji mírového, kooperativního, udržitelného průzkumu měsíce a dalších vesmírných těles. Společně můžeme dosáhnout více pro lidstvo a vědu,“ napsal Lipavský na svůj twitterový účet. Česká republika se tak připojila k dohodě více než dvaceti zemí, které již na výzkumu vesmíru spolupracují.

Česká republika dosud nemá příliš zkušeností s dobýváním vesmíru. Jediným kosmonautem, který se do meziplanetárního prostoru podíval, byl v roce 1978 Vladimír Remek. Tehdy strávil bezmála osm dnů na sovětské orbitální stanici Saljut 6.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti