středa 3. července 2024

Ceny potravin pomáhají snižovat inflaci

Na celkové inflaci se ještě na začátku roku potraviny podílely 4,4 procenty, v květnu to už bylo 2,7 procent.

potraviny

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

V pondělí jsme vás informovali, že inflace v Česku klesla na 11,1 procent. Částečný podíl na poklesu inflace mají ceny potravin. Na celkové inflaci se ještě na začátku roku potraviny podílely 4,4 procenty, v květnu to už bylo 2,7 procent. „Potraviny již několik týdnů táhnou inflaci dolů. Naším úsilím je zajistit, aby spotřebitelé nakupovali za přijatelné ceny. Trend se podařilo nastolit, ale nemile mě překvapilo zastavení meziměsíčního poklesu cen některých potravin, dokonce některé oproti dubnu zdražily. Proto musíme neustále vyvíjet tlak na všechny články výroby potravin. Bohužel se potvrzuje, že to je běh na dlouhou trať,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Inflace u potravin je stále vyšší než průměrná inflace v Česku, konkrétně 14,5 procent. Ještě v lednu ale činila 25 procent. „V těchto dnech například začíná sklizeň raných brambor. Dlouhodobě poukazuji na velmi vysokou obchodní přirážku obchodníků u brambor a čísla mi dávají za pravdu. Loni v červnu zemědělci dostávali za každý kilogram brambor v průměru 4,92 koruny. Cena v obchodě ale byla průměrně 17,92 koruny,“ uvedl Nekula.

Obchodníci opakovaně říkají, že s nástupem sezónní lokální zeleniny cena klesne. Dostupná data ale ukazují přesně opačnou situaci, a to, že přestože se cena zemědělců mění jen v řádu haléřů, cena na pultech roste i o několik korun,“ prohlásil Nekula. Cena brambor od ledna zvýšila o tři koruny na současných 20,13 korun za kilo. Kromě brambor ze základních potravin zdražilo také pečivo.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

EU
Ekonomika

Lotyšsko se chlubí nulovou inflací. Inflace v EU nepatrně vzrostla

GP5hTVMX0AARMYT
Zahraniční

Lidé vyšli do ulic. Už tak zdecimovanou Argentinu čeká další šetření

peníze
Ekonomika

Inflace v Česku opět klesla

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně mírně vzrostla