neděle 28. dubna 2024

Celkem 73 procent Američanů trpí nadváhou či obezitou

Čím dál více Američanů trpí obezitou. Ve Státech stoupá prodej léků na hubnutí.

obezita

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je přibližně 42 procent dospělých Američanů obézních a 31 procent trpí nadváhou. S rostoucím problémem obezity roste i poptávka po léčbě, a to zejména po nové generaci léků na hubnutí. Téměř 65 procent Američanů se domnívá, že vůle k hubnutí nestačí a proto čím dál častěji sahají po lécích, uvádí průzkum agentury Pew Research.

Před deseti lety bylo obézních o pět procent obyvatel USA méně. Před dvaceti lety byl rozdíl desetiprocentní. Růstu nadváhy v USA „dopomohla“ také koronavirová pandemie, uvádí průzkumy.

Poptávka po nových léčebných přípravcích pro hubnutí roste, a to i přes malá očekávání pacientů. Semaglutid, původní název pro Ozempic a jeho varianty, se po schválení v roce 2017 jako lék na diabetes stal jedním z nejpopulárnějších léků na hubnutí nejen v USA. Globální prodeje těchto léků prudce rostou. Například společnost Novo Nordisk, výrobce Ozempic, zaznamenala v roce 2022 prodej ve výši 21,1 miliardy dolarů. Dalším příkladem je lék Mounjaro od společnosti Eli Lilly, který byl v roce 2023 schválen jako lék na hubnutí pod názvem Zepbound, a který za první rok dosáhl prodeje téměř 5,2 miliardy dolarů.

Autor: Šimon Mitro

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva