sobota 18. května 2024

Čeho se Ukrajina bála, je tady. Americká pomoc se podle Bílého domu zastavila

Americké peníze na Ukrajinu nyní neodejdou. Otázkou je, zda prosincový balíček v hodnotě 250 milionů nebyl vůbec poslední pomocí Kyjevu z Washingtonu.

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA1L2xyL2ZsNTE3Mjk5OTcyNjQtaW1hZ2UuanBn

Americká pomoc Ukrajině se už zcela zastavila. To může pro Kyjev znamenat velké těžkosti.
Zdroj: Rawpixel

  • Americká pomoc Ukrajině se už zcela zastavila. To může pro Kyjev znamenat velké těžkosti.
  • Zdroj: Rawpixel

Největší obavy Ukrajinců se začínají rychle naplňovat. Jak ve veřejném prohlášení uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby, na východ Evropy nyní neodejdou žádné americké peníze. Podle něho Spojené státy už poslední baliček pomoci Ukrajině vydaly a další pomoc se nyní zcela zastavila.

Demokratičtí poslanci a prezident Joe Biden totiž další pomoc zatím nedokázali prohlasovat Kongresem, kde toku peněz směrem na Kyjev brání republikánští zákonodárci. Ti už nechtějí odsouhlasit ani dolar Ukrajině a peníze, které byly plánované na podporu války proti Rusku, chtějí použít na ochranu vlastních hranic s Mexikem, kudy do USA proudí nelegální migranti ze Střední a Latinské Ameriky.

"Pomoc, kterou jsme poskytli Ukrajině, se zastavila, zatímco Rusko zesiluje své útoky. Je nezbytné, aby bylo schváleno nové financování ve prospěch Kyjeva,“ uvedl s apelem na republikánské poslance Kirby. Ti však od blokace peněz pro Ukrajinu zatím ustoupit nechtějí.

Poslední balíček americké pomoci ve výši 250 milionů dolarů odešel na Ukrajinu v prosinci. V minulých dnech velení ukrajinské armády prohlásilo, že jí dochází střely do systémů protivzdušné obrany. Jak Kyjev uvedl, právě na ně by nutně potřeboval americké finance.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let