Čečensko zakázalo příliš rychlou i moc pomalou hudbu

Milovníci moderních a alternativních hudebních stylů žijící na území Čečenské republiky nebudou smět podle nového nařízení státu poslouchat své oblíbené písničky. Země oznámila zákaz veškeré rychlé, ale také pomalé hudby.

15338035723_ef80cf30fb_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Úřady v ruské Čečenské republice tvrdě omezily hudební tempo, aby vyhověly přísným kulturním normám v konzervativním regionu s muslimskou většinou. Zavést nový standard tempa s počtem úderů od 80 do 116 za minutu a přizpůsobit hudbu čečenské mentalitě nařídil čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ministru kultury Musovi Dadajevovi.

"Od nynějška by všechna hudební, vokální a choreografická díla měla odpovídat tempu 80 až 116 úderů za minutu," uvedlo čečenské ministerstvo kultury. Cíl bizarního nařízení je jasný: Omezit hudbu přicházející ze zahraničí a potlačit pop, techno, rave a další styly. Oficiálně ale jde údajně o návrat k tradičnímu čečenskému hudebnímu a tanečnímu umění.  

Umělcům ministr nařídil, aby do začátku června přizpůsobili svou hudbu, jinak nebudou smět veřejně vystupovat. Novinka platí nejen pro skládání a hraní skladeb, ale také pro jejich poslech.

Nejedná se zdaleka o první kontroverzní nařízení vůdce Kadyrova. Ten už také například prohlásil, že v jeho zemi nejsou žádní homosexuálové, a pokud by byli, měli by ze země odejít. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

Vladimir_Putin_with_Ramzan_Kadyrov_(2023-03-13)_1
Zahraniční

Do konce války prezidentem jedině Putin. Kadyrov navrhuje zrušení voleb