čtvrtek 19. září 2024

Bude hvězdný Ronaldo pro Čechy zkázou nebo spásou?

Kapitán Portugalska nastoupí už do šestého Eura

profimedia-0882416873.jpg

Nechtějte mě rozčílit. Cristiano Ronaldo vstoupí do šestého Eura utkáním s Českem.
Zdroj: profimedia

  • Nechtějte mě rozčílit. Cristiano Ronaldo vstoupí do šestého Eura utkáním s Českem.
  • Zdroj: profimedia

CR7 půjde znovu do akce. Je mu sice 39 let, je však stále ve skvělé kondici, pořád má chuť dávat góly a také je dává. V posledním přípravném duelu sestřelil Iry dvěma góly, přičemž ten druhý byl spektakulární.

Evropský šampionát si užije už pošesté, jako jediný v historii. „Mám radost a zároveň se cítím privilegovaný, že mohu národnímu týmu pomoci v naplnění cílů a ve snaze turnaj vyhrát, což je náš primární cíl,“ sebevědomě prohlašuje Cristiano Ronaldo.

Poprvé se bájná sedmička na evropském kolbišti předvedla před 20 lety, na ´domácím´ šampionátu Portugalci prohráli ve finále. V roce 2016 už kapitán týmu zvedl pohár nad hlavu.

A letos vede možná nejlepší tým, který má znovu vysoké cíle.

„Máme vše potřebné k tomu, abychom vyhráli. Půjdeme postupně a s přesvědčením, že můžeme zvítězit,“ nenechává Ronaldo nikoho na pochybách, že apetit získávat trofeje mu stále zůstává.

Národní tým moc dobře ví, že zastavovat CR7 bude zatraceně těžký úkol.

„Hrát proti Ronaldovi si pamatujete celý život. Rád bych ale, abychom si pak jen neříkali, že jsme si proti němu zahráli, ale že jsme ho i ubránili,“ přeje si trenér Ivan Hašek.

Najít recept ale není jednoduché. „Takoví hráči jsou schopni změnit své rozhodnutí z vteřiny na vteřinu. Ještě v takové rychlosti, že člověk nemá šanci na to zareagovat,“ uvědomuje si obránce Tomáš Vlček.

Kapitán Čechů Tomáš Souček radí nedat hvězdě Portugalců místo. „Když dostane prostor ve vápně, gól prostě dá. Nemůžeme mu nechat centimetr ve vápně ani v mezihře. Musíme ho dostupovat, klidně i zdvojovat.“

Ale také je možné se podívat vliv 39leté legendy jiným pohledem. „Ve svém věku už přece jen není pro výstavbu hry a presink tak platný jako jeho mladší spoluhráči," odkrývá Ronaldovy slabiny Karel Poborský, bývalá hvězda českého fotbalu. Když se mu nedaří, dokáže vykouzlit řádně kyselý obličej.

Zastaví dnes Češi sebestředného génia v cestě za další trofejí? Bylo by to fajn.

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0754523760.jpg
Fotbal Chance liga

Křídelník Ekpai se vrací do ligy. Uspěl na testech v Českých Budějovicích

profimedia-0909716807.jpg
Fotbal Liga mistrů

City obranu Interu neprorazilo a tak má pouze bod, Celtic doma rozdrtil Slovan

GXy_mqxWsAAnJ3C
Zahraniční

Portugalsko drtí vlna požárů. Pomáhají i hasiči ze Španělska a Maroka

profimedia-0896196307.jpg
Fotbal Změna majitele

Zbrojovka má konečně nového majitele, Regionální hospodářskou komoru Brno