Brutální vražda transgender influencerky. Den po schválení zákona proti LGBTQ+

Transgender influencerka Kesaria Abramidze byla ubodaná ve svém bytě v Tbilisi. Přestože policie zatkla jejího známého, objevují se hlasy, že brutální čin souvisí s novým zákonem namířeným proti komunitě LGBTQ+.

GX1j7SPWAAAfRP1

Zavražděná gruzínská transgender influencerka.
Zdroj: X

  • Zavražděná gruzínská transgender influencerka.
  • Zdroj: X

Gruzie je v posledních měsících cílem kritiky zejména Evropské komise, které se nelíbí tažení vládní strany Gruzínský sen proti politickým oponentům i proti příslušníkům sexuálních menšin. Dobré světlo na tuto postsovětskou zemi nyní nevrhá ani vražda známé transgender influencerky Kesarie Abramidze, která zemřela pouhý den po schválení zákona o potíraní propagace komunity LGBTQ+. Přestože spolu oba případy s největší pravděpodobností nesouvisí, západní média na útlak sexuálních menšin v Gruzii o to více upozorňují.

Tamní policie už v souvislosti s vraždou influencerky zatkla jejího známého. Jaký byl však motiv jeho konání, není veřejně známo.

Počet útoků na LGBTQ+ komunitu za poslední dobu narostl. Loni odpůrci sexuálních menšin rozehnali festival gayů, lesbiček a transgenderů v Tbilisi a vláda inspirována podobnou normou, která platí v Rusku, přitvrdila v potírání veřejných projevů propagujících tuto komunitu. Vládnoucí strana Gruzínský sen to vysvětluje bojem o zachování tradičních hodnot. Podle vyjádření Evropské komise mohou takové postoje být překážkou v cestě Gruzie do Evropské unie.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909916588
Zahraniční

Rotterdam je na nohou. Večer tam vraždil islamista s nožem v ruce

GX2sAESXMAE14Xl
Domácí

Unie pošle do Česka 50 miliard na povodně. Peníze dostanou i další státy

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování

53767764189_60c3bbe0a0_b
Zahraniční

Ekologii v Evropské komisi dostala Teresa Ribera. Fanatička bourající elektrárny