neděle 29. září 2024

Brána borců se dočká obnovy

Pardubická kulturní památka by se brzy mohla dočkat nové podoby.

Vizualizace nové podobě Brány borců.

Vizualizace nové podobě Brány borců.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Vizualizace nové podobě Brány borců.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Brána borců neboli malá tribuna bývalého letního stadionu v Pardubicích je důležitou stavbou funkcionalismu, a proto byla před šesti lety prohlášena za kulturní památku. Tribuna ale několik let chátrá a je ve špatném technickém stavu. Funkcionalistická železobetonová stavba by ale brzy měla dočkat nové podoby a po letech by zase mohla spolužit veřejnosti.

Proměnu památky schválili radní města. Brána borců by se tak měla stát využívanou součástí momentálně rekonstruovaného letního stadionu. Modernizace stadionu míří do svého finále, oprava Brány borců však nebyla součástí rekonstrukce fotbalového stadionu, protože rozsah projektu byl v době zadání z ekonomických důvodů omezen. Jelikož je však Brána borců považována za významnou památku, která patří k historii města, chceme, aby tvořila součást nově předělaného areálu a byla opravena tak, aby zapadla do konceptu a mohla v budoucnu sloužit pro potřeby veřejnosti,“ informoval primátor Jan Nadrchal.

„Po rekonstrukci by zde vznikl prostor pro další kulturní, společenské a volnočasové aktivity pro veřejnost, návrh navíc vytváří přirozenou promenádu a průstup územím, který bude souběžný s ulicí U Stadionu a hlavní pěší trasou v Tyršových sadech,“ uvedl k plánovanému investičnímu záměru náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku, rozpočet a sport Jakub Rychtecký.

Autore návrhu rekonstrukce je architekt Jaromír Chmelík. „V objektu by se nacházely Fan shop a Sport bar, pokladny a pod zkosenými tribunami je navržen sklad a sociální zázemí s tím, že přístup do objektu by byl i z ulice U Stadionu. Tribuny budou navíc přístupné z veřejného prostoru pomocí stávajících šesti venkovních schodišť. Díky úpravám, které návrh zmiňuje, by tak došlo k zásadnímu zvětšení užitného prostoru o zhruba 150 metrů čtverečných, tedy o téměř 39 procent původní plochy, což zajistí bezproblémové užívání objektu k předpokládanému účelu,“ popsal plánovanou rekonstrukci Brány borců náměstek primátora Jan Hrabal.

Vizualizaci si můžete prohlédnout v galerii výše.

Autor: Šimon Mitro

Související

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat