Blíží se silná sluneční bouře. Hrozí výpadky proudu

Sluneční bouře míří k Zemi a podle předpovědí by mohla ohrozit energetické sítě v době, kdy USA čelí následkům hurikánů. NOAA varuje před možnými výpadky proudu a narušením rádiových signálů.

solární bouře

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) vydal varování před silnou geomagnetickou bouří, která by měla Zemi zasáhnout ve čtvrtek a pátek. Sluneční erupce, která byla zaznamenána začátkem týdne, by mohla krátkodobě narušit dodávky elektrické energie a rádiovou komunikaci.

NOAA již upozornila provozovatele elektráren a vesmírných zařízení, aby přijali preventivní opatření. Federální agentura pro mimořádné situace (FEMA) byla rovněž informována o možných výpadcích proudu, což přichází v době, kdy se Spojené státy vzpamatovávají z následků hurikánu Helene a Milton.

Ačkoliv se očekává, že tato sluneční bouře nebude silnější než ta, která zasáhla Zemi v květnu, odborníci nebudou mít jistotu až do okamžiku, kdy bude bouře jen pár milionů kilometrů od Země. Pro oblasti postižené nedávným hurikánem Helene jsou dopady na energetickou síť vážnější hrozbou, upozorňuje NOAA.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace mise HERA
Zahraniční Vesmír

Hera odstartovala na cestu k asteroidu Dimorphos, který srazila NASA

Aurora2
Zahraniční Vesmír

Dívejte se k nebi. K vidění by mohla být ohromná polární záře

53629311765_5493fb71db_b
Zahraniční Video

K Zemi se přiblíží kometa, kterou naposledy viděli neandrtálci!

GXcswXqXkAAGdjT
Domácí

Nebeská podívaná bude pokračovat. Přijde částečné zatmění Měsíce i Slunce