pondělí 20. května 2024

Biosmršť zmapuje nepůvodní druhy v Česku. Zapojit se může každý

Mapování nepůvodních druhů veřejností zvané Biosmršť se letos uskuteční od pátku 26. do neděle 28. května.

nutrie

Jedním ze sledovaných nepůvodních druhů je i nutrie říční
Zdroj: AVČR

  • Jedním ze sledovaných nepůvodních druhů je i nutrie říční
  • Zdroj: AVČR

Další ročník projektu Biosmršť, který má za úkol zmapovat nepůdní druhy živočichů a rostlin v České republice, započne v pátek 26. května. Trvat bude po celý víkend od neděle 28. května. V předcházejícím ročníku přispěla více než stovka dobrovolníků do databáze více než 250 pozorováními o 17 z 24 vybraných nepůvodních druhů. Díky pozorováním získali vědci cenné informace o šíření i výskytu rostlin a živočichů, kteří by se zanedlouho mohli stát hrozbou pro původní české druhy.

Do pozorování se může kdokoli zapojit tím, že si do telefonu nainstaluje aplikaci iNaturalist a zaznamená do ní svá pozorování. Aplikace zároveň uživatelům slouží jako pomocník pro určení druhu. Mezi sledované druhy patří například mýval severní, nutrie říční, rak červený či husice nilská.

Získaná data mají pro vědce jedinečný význam, neboť přináší nové informace o šíření sledovaných rostlin a živočichů, zejména v málo zmapovaných oblastech. „Údaje, které dobrovolníci zaznamenají, budou poskytnuty Nálezové databázi ochrany přírody, a poslouží tak nejen vědcům, ale i ochráncům přírody. Do zapojení vyzýváme zejména školy a přírodovědné kroužky, protože mohou touto hravou formou představit dětem a studentům problematiku biologických invazí, která je v dnešním globalizovaném světě velice důležitá. Právě mladá generace bude v budoucnosti odpovědná za vývoj naší krajiny,“ řekl Jiří Skuhrovec, entomolog z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a jeden z hlavních koordinátorů Biosmrště.

Do Evropy se vlivem člověka dostalo zhruba čtrnáct tisíc nepůvodních druhů. Invazní jsou pak ty z nich, které se masivně šíří a mohou ohrožovat jak biologickou rozmanitost, tak ekonomiku nebo dokonce lidské zdraví. „Zapojení široké veřejnosti je pro studium biologických invazí velmi důležité, protože čím dříve zachytíme zavlečené druhy s invazním potenciálem, tím rychleji a hospodárněji můžeme jejich nekontrolovatelnému šíření zabránit,“ uvedl Pavel Pipek z Botanického ústavu AV ČR, spoluorganizátor Biosmršti.

Více informací včetně kompletního seznamu sledovaných druhů najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Botanický ústav AV ČR

Související

alej
Domácí Příroda

Silnice bude lemovat více stromů. Novela mění podmínky

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování