pondělí 20. května 2024

Bílý dům uklidňuje situaci. Ruská vesmírná zbraň není namířena proti lidem

Zpráva o ruském jaderné zbrani ve vesmíru nakonec není tak horká. Alespoň podle vyjádření Bílého domu, který tvrdí, že se něco podobného zatím vyvíjí a nebude to namířeno proti lidstvu.

51384888283_769a29b1d5_b

Mluvčí Bílého domu pro bezpečnost John Kirby uklidňuje situaci.
Zdroj: Flickr

  • Mluvčí Bílého domu pro bezpečnost John Kirby uklidňuje situaci.
  • Zdroj: Flickr

Jako o bezprostřední hrozbě pro národní bezpečnost hovořil o současné ruském vývojovém programu americký kongresman Mike Turner a poukazoval na to, že Kreml vyvíjí jadernou zbraň, kterou chce umístit do vesmíru. Ta by mohla zničit veškeré americké satelity, čímž by ohrozila nejen civilní komunikaci, ale udělala by i velký zásah do potencionálně plánovaných operací americké armády. Věc ale ve skutečnosti není tak horká, alespoň podle vyjádření Bílého domu, po kterém Turner volal.

Mluvčí amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Kirby sice potvrdil, že Rusko na něčem takovém pracuje, ale vše je stále ve fázi vývoje. Proto podle něho žádná bezprostřední hrozba Spojeným státům ani jiné zemi nehrozí. Kirby dodal, že ruský vývojový program je sice znepokojivý, ovšem panuje jistota, že zbraň, o níž Turner hovořil, nebude použita proti lidem.

V souvislosti s touto kauzu prezident Joe Biden navrhne přímá jednání s ruskou stranou. Kreml zatím informace Bílého domu nepotvrdil, ovšem ani nevyvrátil.

Autor: Jan Skala

Související

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie