pondělí 13. května 2024

Bill Clinton po 30 letech přijel na místo, kde hrál na saxofon od Václava Havla

Dnes 77letý Bill Clinton se vrátil na místo, kde před 30 lety jednal do vstupu České republiky do NATO. Znovu zašel i do jazzového klubu.

GIU-R16bgAAguiL

Bill Clinton se objevil v klubu Reduta.
Zdroj: Atlantic Council Europe Center

  • Bill Clinton se objevil v klubu Reduta.
  • Zdroj: Atlantic Council Europe Center

Třicet let poté, co do České republiky přijel americký prezident Bill Clinton jednat o vstupu naší země do Severoatlantické aliance, se někdejší šéf Bílého domu na tom samém místě objevil znovu. Už s ním sice nepřijela tehdejší velvyslankyně při OSN a česká rodačka, dnes už zesnulý Madeleine Albright, chyběl i tehdejší český prezident Václav Havel, ale přesto Clinton zavítal do jazzového klubu Reduta, kde si před třiceti lety střihl sólo na saxofon, který mu věnoval právě Havel.

Na setkání s Clintonem přišla, kromě prezidenta Petra Pavla, i řada tuzemských politiků. Nechyběl například ministr vnitra Vít Rakušan, jeho předchůdce Ivan Langer, někdejší ministr zahraničí a disident Alexandr Vondra nebo expremiér Mirek Topolánek.

Clinton bude v České republice takřka celý příští týden. Bude se účastnit i konferencí, které se váží k 25. výročí vstupu České republiky do NATO, tedy k události, kterou v Praze Clinton před 30 lety předjednal. Česká republika byla jednou z prvních zemí bývalé Varšavské smlouvy, která se připojil k Severoatlantické alianci. 12. března 1999 spolu s Českem do NATO vstoupilo ještě Maďarsko a Polsko.

Autor: Jan Skala

Související

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů

325667217_1344673479715365_4115262538022556536_n
Domácí

Zeman státní vyznamenání nedostane. Jeho navržení podpořila pouze opozice

GM9fUhVWkAArTdC
Domácí

Šílenství kolem Travise Scotta, na jehož akcích se umírá. Lístek vyjde i na 150 tisíc