čtvrtek 19. září 2024

Bedna na umění. Podívejte se, jak bude vypadat nová galerie v Budějovicích

Novostavba galerie by mohla stát na revitalizovaném Senovážném náměstí do roku 2028, kdy budou České Budějovice evropským hlavním městem kultury.

marek chalupa architekti_viz_2_re

Vizualizace.
Zdroj: Marek Svoboda architekti

  • Vizualizace.
  • Zdroj: Marek Svoboda architekti

Jihočeský kraj zná vítěze architektonické soutěže na novou budovu Alšovy jihočeské galerie. „Cílem soutěže bylo vybrat nejvhodnější návrh, který splní požadavky na architektonické řešení odpovídající významu největší krajské kulturní instituce a zároveň se vypořádá s náročnými požadavky na vnitřní provoz výstavních sálů a depozitářů. Budova by se měla stát na revitalizovaném Senovážném náměstí, kde město plánuje odkrytí Mlýnské stoky a stavbu podzemních garáží. Ve spolupráci města a kraje se budeme snažit, aby stavba byla otevřena v roce 2028,” uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

V soutěži podalo návrh 82 účastníků, z nich bylo 52 z Česka a 31 dalších přišlo z 11 zemí světa. Porota návrhy hodnotila nejenom z pohledu urbanismu a architektury, ale také z konstrukčního, ekonomického nebo energetického hlediska. Samozřejmostí bylo posuzování náročných provozních podmínek, které vyžadují depozitáře nebo výstavní sály. Vítězný návrh porota ocenila pro kultivovaný nadčasový architektonický výraz a dobré provozní řešení, které zcela naplnilo požadavky uvedené v zadání.

Vítězný návrh je podle jeho spoluautora Marka Chalupy bedna na umění, která koresponduje s okolím a zve kolemjdoucí k návštěvě. „Ta budova není sebestředná, snaží se být partnerem okolních historických budov a být platnou součástí celého prostoru. Je koncipovaná jako taková schrána na umění. Nejde však jen o výstavní prostory, musí být otevřená lidem. A je na jejich rozhodnutí, jestli jen posedí ve stínu stromů nebo ze zvědavosti zajdou do sálu a do knihovny či posedí v kavárně nebo místem jen projdou,“ uvedl Chalupa a upozornil na návrh fasády. „To žebrování má napovědět, že budova ochraňuje něco vzájemného, vzácného uvnitř, jako by to byla taková bedna na umění. Zároveň jsme měli na zřeteli to, aby budova zapadla do svého prostředí, takže to rámování má podobné proporce a formáty jako okolní historické budovy,“ dodal architekt.

„Alšova jihočeská galerie v současnosti sídlí v prostorách zámecké jízdárny na zámku Hluboká nad Vltavou. Přestože jde o krásné prostředí, tyto prostory nevyhovují současným požadavkům a standardům na výstavu a archivaci uměleckých děl. Je nutné si uvědomit, že stavba bude sloužit veřejnosti i vysoce odborné činnosti, což vyžaduje řadu technologických opatření. Z tohoto důvodu dlouhodobě uvažujeme o novém sídle a prostor na Senovážném náměstí je jedním z mála, kde podobná stavba může vzniknout,“ popsal náměstek hejtmana o kulturu Pavel Hroch.

Pokud se stavbu podaří vybudovat, bude se podle ředitele Alšovy Jihočeské galerie Aleše Seiferta jednat o historickou událost. „Je to jako opravdu mimořádná záležitost. Vždyť na zelené louce nevyrostlo v České republice muzeum umění či galerie více než sto let. Já musím říct, že opravdu ti politici, kteří o tom dnes rozhodují, jsou vizionáři v tom, co chtějí přinést Českým Budějovicím. To není jen stavba pro Alšovku, to je prostě stavba pro České Budějovice a českou kulturu obecně. Účast 82 ateliérů potvrzuje o jak unikátní záležitost se jedná a klobouk dolů před všemi politiky, kteří rozhodovali o tom jít a zkusit mezinárodní architektonickou soutěž na muzeum umění,“ uvedl ředitel Seifert.

Související

Dálnice D3 u Českých Budějovic
Domácí

Dálnice D3 se prodraží o dvě miliardy

Zahájení stavby přeložky silnice I/20 mezi Pištínem a Českým Vrbným.
Domácí

Jihočeské obce Češnovice a Dasný se zbaví tranzitní dopravy

profimedia-0897845680.jpg
Fotbal Chance liga

Baník v závěru využil přesilovku, Budějovice znovu dostaly nářez

profimedia-0895879226.jpg
Fotbal Chance liga

Tataráček nebude. Strakovi debut nevyšel, Dynamo nestačilo na Pardubice