čtvrtek 19. září 2024

Astronomové objevili nové měsíce Jupitera. Celkem jich je skoro stovka

Dvanáct nových měsíců objevili astronomové okolo Jupitera. Planeta jich má dohromady 92, to je víc než kterákoli jiná planeta sluneční soustavy. Zamíří k nim kosmická loď.

měsíce Jupitera

Měsíce Jupitera
Zdroj: Scott Shepperd

  • Měsíce Jupitera
  • Zdroj: Scott Shepperd

Dvanáct nových měsíců objevili astronomové okolo Jupitera. Planeta jich má dohromady 92, to je víc než kterákoli jiná planeta sluneční soustavy.

Tým, který vede Scott S. Sheppard z Carnegie Science poprvé spatřil nové měsíce v roce 2017, když hledali velmi vzdálené objekty sluneční soustavy.

"Jupiter byl náhodou na obloze poblíž vyhledávacích polí, kde jsme hledali extrémně vzdálené objekty Sluneční soustavy, takže jsme byli náhodou schopni hledat nové měsíce kolem Jupiteru a zároveň hledat planety na okrajích naší sluneční soustavy," řekl Sheppard.

Tehdy přibylo na seznamu Jupiterových měsíců dvanáct nových. A teď se objevily další, jak ukazuje seznam, který vede Centrum malých planet Mezinárodní astronomické unie. Nové měsíce našli astronomové pomocí dalekohledů na Havaji a v Chile v letech 2021 a 2022. Jejich oběžné dráhy pak potvrdila následná pozorování. Podle Shepparda jsou nové měsíce dlouhé asi jeden až tři kilometry.

Evropská kosmická agentura vyšle v dubnu k Jupiteru kosmickou loď, aby pozorovala planetu a některé z jejích největších ledových měsíců. NASA příští rok vypustí loď Europa Clipper, aby prozkoumala stejnojmenný Jupiterův měsíc, který by pod svou zmrzlou kůrou mohl skrývat oceán.

Z ostatních planet sluneční soustavy má Uran 27 měsíců, Neptun 14, Mars dva a Země jeden. Kolem Venuše a Merkuru žádné měsíce neobíhají.

Související

Vizualizace sondy Europa Clipper
Zahraniční Vesmír

Sonda Europa Clipper překonala technické potíže. Prozkoumá oceány u Jupiteru

Vizualizace gravitačního manévru sondy Juice u Země.
Zahraniční Vesmír

Sonda ESA na cestě k Jupiteru využila gravitační manévr u Země

venus-5556107_1280
Zahraniční Vesmír

Na Venuši by mohl být život, vědci tam detekovali čpavek a fosfin

Měsíc
Zahraniční Vesmír

Měsíční jeskyně by mohla poskytnout astronautům úkryt