sobota 27. dubna 2024

Archeologové objevili 2000 let starý řecký chrám. Na místě nalezli poklad

Největší objev v Řecku za posledních 65 let. Tak označuje řecké ministerstvo kultury naleziště 2000 let starého chrámu.

ruiny Řecko

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Archeologický tým objevil na druhém největším řeckém ostrově Euboea pozůstatky chrámu ze 7. století před naším letopočtem. Při vykopávkách byly na místě nalezeny zásoby zlata, stříbra a jantaru. V chrámu bylo objeveno několik struktur, pravděpodobně sloužících jako oltáře pro věřící.

Řecké ministerstvo kultury uvedlo, že některé struktury mohou předcházet samotnému chrámu. Na místě byl nalezen například podkovovitý oltář, jenž se datuje na konec 8. století před naším letopočtem. V nejstarších částech byly objeveny bronzové figuríny z geometrického období, zobrazující býky a berana. Celkově sahá naleziště ještě hlouběji do historie než samotný chrám s pozůstatky budov datovaných až do 9. století před naším letopočtem.

Ministerstvo označilo poklad za „nejdůležitější objev na pevninském Řecku za posledních 65 let“. Tato zpráva připomíná objev z roku 2015, kdy byl v jižním Řecku objeven 3500 let starý hrob válečníka s prsteny z čistého zlata, precizně zpracovanými meči a více než tisícem drahokamových korálků.

Autor: Šimon Mitro

Související

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Scrabble
Světové dny Zajímavosti

Den Scrabble

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun