sobota 27. dubna 2024

Apple oslovil firmy investující do AI. Domlouvá se spolupráce s Googlem

Apple hledá partnera v oblasti umělé inteligence pro svá zařízení. Nejblíže je spolupráce s Googlem a jeho systémem Gemini.

iPhone

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Rob Eradus

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Rob Eradus

Ve světě umělé inteligence zůstává technologický gigant Apple pozadu. Na rozdíl od Microsoftu či Googlu zatím nepředstavil žádnou svou alternativu ke generativní umělé inteligenci typu ChatGPT a ani svá zařízení zatím neprošpikoval funkcemi umělé inteligence jako Samsung a další výrobci.

Apple se zdá být v oblasti AI pozadu, o čemž svědčí i aktuální rozhození sítí ohledně spolupráce s technologickými giganty. Zástupci Applu se měli setkat s firmami Microsoft, OpenAI a Google, přičemž spolupráce s poslední jmenovanou společností se zdá být nejpravděpodobnější, vyplývá to z informací, které má k dispozici agentura Bloomberg.

Pro novou verzi operačního systému iOS 18 Apple chce představit funkce své vlastní umělé inteligence, avšak pro funkce jako generování obrázků a „všeznalého kecálka“ typu ChatGPT, potřebuje partnera. Volba Googlu a jeho systému Gemini je momentálně zajímavá i z hlediska toho, že se Google dostal do potíží, když jeho AI začala vytvářet kontroverzní obrázky, na kterých byly zástupci menšin v roli nacistických vojáků během druhé světové války, ženy jako papežové, či vikingové tmavé pleti. Google se za tyto neduhy omluvil a slíbil nápravu, na které se stále pracuje.

Šéf Applu Tim Cook se nechal slyšet, že funkce umělé inteligence pro své produkty představí později v tomto roce a že do této oblasti masivně investují. Apple se zatím s Googlem nedohodl na podrobnostech, dohoda bude pravděpodobně oznámena až v červnu, kdy společnost pořádá každoroční konferenci pro vývojáře Worldwide Developers Conference.

Autor: Šimon Mitro

Související

7145088569_ae1f7253d8_b
Ostatní Zajímavosti

Láhev vína zdarma při odložení mobilu, láká návštěvníky italská restaurace

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování