sobota 27. července 2024

Apple oslovil firmy investující do AI. Domlouvá se spolupráce s Googlem

Apple hledá partnera v oblasti umělé inteligence pro svá zařízení. Nejblíže je spolupráce s Googlem a jeho systémem Gemini.

iPhone

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Rob Eradus

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Rob Eradus

Ve světě umělé inteligence zůstává technologický gigant Apple pozadu. Na rozdíl od Microsoftu či Googlu zatím nepředstavil žádnou svou alternativu ke generativní umělé inteligenci typu ChatGPT a ani svá zařízení zatím neprošpikoval funkcemi umělé inteligence jako Samsung a další výrobci.

Apple se zdá být v oblasti AI pozadu, o čemž svědčí i aktuální rozhození sítí ohledně spolupráce s technologickými giganty. Zástupci Applu se měli setkat s firmami Microsoft, OpenAI a Google, přičemž spolupráce s poslední jmenovanou společností se zdá být nejpravděpodobnější, vyplývá to z informací, které má k dispozici agentura Bloomberg.

Pro novou verzi operačního systému iOS 18 Apple chce představit funkce své vlastní umělé inteligence, avšak pro funkce jako generování obrázků a „všeznalého kecálka“ typu ChatGPT, potřebuje partnera. Volba Googlu a jeho systému Gemini je momentálně zajímavá i z hlediska toho, že se Google dostal do potíží, když jeho AI začala vytvářet kontroverzní obrázky, na kterých byly zástupci menšin v roli nacistických vojáků během druhé světové války, ženy jako papežové, či vikingové tmavé pleti. Google se za tyto neduhy omluvil a slíbil nápravu, na které se stále pracuje.

Šéf Applu Tim Cook se nechal slyšet, že funkce umělé inteligence pro své produkty představí později v tomto roce a že do této oblasti masivně investují. Apple se zatím s Googlem nedohodl na podrobnostech, dohoda bude pravděpodobně oznámena až v červnu, kdy společnost pořádá každoroční konferenci pro vývojáře Worldwide Developers Conference.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0892488115
Zahraniční Auta

Čínské autonomní auto srazilo chodce

Wero
Ekonomika Technologie

Nová konkurence pro platební giganty. Wero přichází do Evropy

profimedia-0891615069
Zahraniční Technologie

Humanoidní roboti od Tesly začnou sloužit příští rok, uvádí Musk

google
Zahraniční Technologie

Zkracovač odkazů goo.gl končí. Google ho vypne příští rok