pátek 20. září 2024

Aplikace radí, kdy a jak zavlažovat chmel

Aplikace PRO CHMEL pomáhá chmelařům s přesným zavlažováním.

PRO CHMEL

Ilustrační foto.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj představil mobilní aplikaci PRO CHMEL, která pomáhá chmelařům efektivně zavlažovat chmelnice. Aplikaci vyvinulo české studio Ackee na základě rozsáhlých dat z chmelnic, meteostanic a satelitů.

Projekt reaguje na problémy s nedostatkem vody, které ohrožují kvalitu českého chmele. „Aplikace umí poradit, kde, kdy a jakým množstvím vody mají zavlažovat, a to až do úrovně konkrétní chmelnice. Chmelaři si v aplikaci zadají souřadnice své chmelnice i požadovaný výnos chmele na konci sezóny, který by měl odpovídat dlouhodobému průměru. Na základě detailních dat z předchozích dvou let měření, předpovědi počasí i údajů o zalévání v uplynulém období vidí, kolik vody je potřeba použít, aby chmel prospíval,“ vysvětluje Ivan Tučník, vedoucí projektu PRO CHMEL z Plzeňského Prazdroje.

Klíčovou funkcí aplikace je přehled o vodní bilanci na jednotlivých chmelnicích. Pěstitelé tak mohou efektivně plánovat zavlažování, což může vést ke stabilizaci výnosů a zlepšení kvality chmele. Projekt zahrnuje šest původních a šest nových chmelnic, které budou aplikaci testovat do konce sezóny. Česká aplikace komunikuje s prediktivním modelem umělé inteligence TensoAI a běží v Azure cloudu od Microsoftu.

Autor: Šimon Mitro

Související

pivo
Světové dny Pivo

Den milovníků piva

hospoda
Domácí Pivo

Češi si cení hospod jako míst pro setkávání

MOs810,_WG_2014_56_Oledry_nowotomyskie_(Cicha_Gora)_(12)
Ekonomika

Sklizeň chmele začíná. Pěstitelé čekají letos nadprůměrnou úrodu

Plzen_main_station_2019-09-12_01
Domácí

Pražské pivo na plzeňském nádraží skončilo. Po letech se čepuje zase Plzeň