čtvrtek 2. května 2024

Anifilm odhalil výběr soutěžních filmů i videoher

Fanoušci animovaného filmu se mohou těšit na letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, který se uskuteční v Liberci od 7. do 12. května.

Linda chce kuře!

Záběr z filmu Linda chce kuře!
Zdroj: GKIDS

  • Záběr z filmu Linda chce kuře!
  • Zdroj: GKIDS

Letošní ročník Anifilmu představí animované snímky z celého světa. Mezi vybranými celovečerními filmy se objevuje široká škála témat, technik a stylů animace. Francouzská tvorba je zastoupena svěžími komediemi jako Linda chce kuře! nebo belgickou poctou japonskému tvůrci Hajao Mijazakimu s názvem Sirocco a království vzdušných proudů.

Dále britský poeticko-dobrodružný příběh Kensukeho království či španělský film Robot a pes, jenž byl nominován na letošní Oscary. Z české tvorby si festival vybral loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo od autora loňského vizuálu Anifilmu Filipa Pošivače. Festival se uskuteční v Liberci ve dnech 7. až 12. května.

V soutěži krátkých filmů se diváci mohou těšit na díla od známých i nových tvůrců, jako jsou Nina Gantz, Kaspar Jancis, Tomek Popakul nebo Don Hertzfeldt. Anifilm nabídne také bohatý výběr projektů ve virtuální realitě, které se pohybují od interaktivních 3D filmů až po projekty kombinující různé animační techniky. Dále na festivalu bude soutěžit také 15 videoher, které si návštěvníci festivalu budou moci zahrát.

Tento rok si cenu za celoživotní přínos animovanému filmu odnese profesor Jiří Kubíček, jenž se výrazně podílel na rozvoji české animace a získal si respekt ve svém oboru. Již nyní Severočeské muzeum v Liberci hostí výstavu Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu, která představuje fenomén voděných loutek v české kinematografii. Návštěvníci si mohou prohlédnout loutky, dekorace a další artefakty z českých filmů, včetně vzácných exponátů jako jsou Spejbl a Hurvínek.

Autor: Šimon Mitro

Související

anime
Světové dny

Den anime

Super Mario Bros. ve filmu
Film a TV Kino

Super Mario se dočká dalšího filmu

profimedia-0855293899
Film a TV Udílení cen

Českého lva ovládla ďábelská tchýně a Volha

Bořek stavitel
Film a TV Kino

Bořek stavitel se podívá do kin. Film bude poctou latinoamerické kultuře