středa 3. července 2024

Američané udrží kontrolu na Blízkém východě. V Kataru zůstanou deset let

Američané zůstanou dál vojensky činní na Blízkém východě. Spojené státy podepsaly smlouvu s Katarem o dalším užívání letecké základny poblíž Dauhá.

a-qatar-emiri-air-force-c-17-globemaster-iii-aircrew-99b969-1024

Americká armáda zůstane v Kataru dalších 10 let.
Zdroj: Picryl

  • Americká armáda zůstane v Kataru dalších 10 let.
  • Zdroj: Picryl

Přítomnost americké armády na Blízkém východě se prodlouží. Nebude to na jeden furt, jak se říkalo v Československu v případě sovětské armády, ale na deset let. Na takovou dobu totiž podepsal Washington smlouvu s tímto státem na Arabském poloostrově. Americký ministr obrany Lloyd Austin navíc základnu, která leží jižně od katarského hlavního města Dauhá, minulý měsíc navštívil a uvedl, že Bílý dům právě podniká kroky k větší armádní spolupráci mezi oběma zeměmi.

Díky základně v Kataru může americké letectvo podnikat snadné zásahy v Rudém moři, kde nyní panuje velké nebezpečí ze strany jemenských povstalců, kteří ostřelují proplouvající lodě. Američané proto také v minulých dnech na jemenské pozice na moři už zaútočili.

Katar hraje rovněž velmi důležitou roli v současné válce Izraele proti Hamásu, protože zprostředkovává jednání mezi oběma stranami. Zároveň však musí čelit kritice amerických demokratických politiků za to, že se vedení Hamásu beztrestně pohybuje na jeho území.

Autor: Jan Skala

Související

Port_of_Singapore
Ekonomika

Singapur je přetížený. Viníkem jsou jemenští povstalci tisíce kilometrů daleko

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení