čtvrtek 19. září 2024

Afghánci chtějí prince Harryho před soudem

Ve své očekávané knize Spare odhalil princ Harry, že zabil 25 bojovníků, a říká, že je nepovažoval za lidi, ale za šachové figurky odstraněné ze šachovnice.

Princ Harry

Princ Harry
Zdroj: Sky News

  • Princ Harry
  • Zdroj: Sky News

Afghánci chtějí, aby princ Harry čelil trestnímu stíhání za smrt lidí, které, jak přiznal, zabil při svém působení v zemi v řadách britské armády.

Vévoda ze Sussexu absolvoval dva turnusy v Afghánistánu, včetně jednoho v letech 2012 až 2013, kdy sloužil jako druhý střelec pilota bojového vrtulníku Apache.

Hameedullah Hameedi, člen provinční rady v Helmandu, řekl Sky News: "Pokud se Harry považoval za člena civilizovaného světa, je pro něj ostuda říct, že zabil pětadvacet lidí. Nejenže požadujeme, aby ho stíhal mezinárodní soud, ale také požadujeme, aby ho mezinárodní společenství co nejdříve potrestalo." A doplnil: "Určitě to bude mít dopad na britsko-afghánské vztahy, protože lidé si uvědomují, že je to britský důstojník patřící do královské rodiny – princ Harry – kdo umučil dvacet pět Afghánců a spáchal takové zločiny."

Harry v knize píše, že zabití Afghánců "nebylo něco, co by mě naplňovalo uspokojením, ale také jsem se za to nestyděl".

Různí příslušníci britské armády se ohradili proti tomu, že vévoda zveřejnil počet zabitých. Důstojník Královského námořnictva ve výslužbě kontradmirál Chris Parry pro Sky News uvedl, že za 35 let služby, včetně bojové, nikdy neslyšel kolegu, který by řekl, jaké je jeho skóre. "Obávám se, že je to nešikovné, nevkusné a neposkytuje to úctu lidem, kteří byli zabiti," řekl. Jiní považují výrok za nešťastný příspěvek talibánské propagandě.

Bývalý vysoký zpravodajský důstojník ve výslužbě Philip Ingram však uvedl, že u Harryho rozpoznává příznaky posttraumatické stresové poruchy a řekl, že je třeba ho spíše chránit než dále kritizovat.

Zdroj: Sky News

Související

prof,
Zahraniční

Britskému králi popřál brzké uzdravení i český prezident. Harry míří zpátky do Kalifornie

profimedia-0840713121
Zahraniční

Britský král Karel III. má rakovinu. Přiletí za ním Harry

Princ Harry a Meghan Markle v sérii od Netflixu
Zahraniční

Princ Harry nemá nárok na policejní ochranu v Británii. Ani kdyby ji platil

harry elton
Zahraniční Video

Princ Harry a Elton John žalují bulvár, dnes dorazili k soudu