pátek 17. května 2024

Britskému králi popřál brzké uzdravení i český prezident. Harry míří zpátky do Kalifornie

Prezident Petr Pavel popřál britskému králi za Českou republiku brzké uzdravení. Za Karlem III. přijel jeho syn Harry, s bratrem Williamem se zřejmě nesetká.

prof,

První záběry britského krále Karla III. po oznámení rakoviny. Foto po schůzce s princem Harrym (6. 2. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • První záběry britského krále Karla III. po oznámení rakoviny. Foto po schůzce s princem Harrym (6. 2. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Tento týden otřásla nejenom Spojeným královstvím zpráva o rakovině krále Karla III. Nemoc prý byla zachycena v brzkém stádiu a prognózy jsou velmi dobré, přesto však královská rodina podrobnosti tají. Nezveřejnila ani o jaký typ rakoviny jde. Pouze bylo řečeno, že nemoc nesouvisí s operací prostaty, kterou nedávno britský panovník podstoupil.

Řáda státníků i celebrit popřála králi brzké uzdravení a to včetně české hlavy státu. Petr Pavel zaslal Karlovi III. telegram se slovy: „Vaše Veličenstvo, rád bych vám jménem občanů České republiky, své manželky a svým vyjádřil v tuto chvíli plnou podporu a víru, že zdravotní těžkosti brzy překonáte a vrátíte se zpět ke svému každodennímu životu a službě. Mé myšlenky jsou s Vámi i s Vaší rodinou a těším se na naše budoucí setkání, ve zdraví a činorodosti.

Kvůli oznámení o králově nemoci do Londýna odcestoval z Kalifornie princ Harry. Jeho manželka Meghan Markle zůstala s dětmi doma. Vévoda ze Sussexu se setkal se svým otcem v úterý odpoledne. Podle britských médií mělo jít o krátké, 45 minutové setkání. Harry se setkal pouze s Karem III. a jeho chotí, královnou Camillou. Se svým bratrem Williamem se znovushledání neplánuje, přestože se Harry nechal slyšet, že by o schůzku stál.

Odborníci na královskou rodinu doufali, že návštěva Harryho by mohla napomoci v uzdravení vztahu mezi ním a princem Williamem, zejména v těžké době, kdy se král připravuje na léčbu rakoviny. William se částečně vrací k plnění královských povinností, přičemž část z nich přebírá za svého otce. Zároveň se stará o svou manželku Kate, která se zotavuje po operaci břicha. Harry se zřejmě brzy vrátí zpátky do Kalifornie.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

325667217_1344673479715365_4115262538022556536_n
Domácí

Zeman státní vyznamenání nedostane. Jeho navržení podpořila pouze opozice