neděle 8. září 2024

92letá modelka stále pracuje a nemá problém ani s nahotou

Ve svých 92 letech je nejstarší ženou světa, která se živí modelingem. Řeč je o Carmen Dell’Orefice, jejíž kariéra započala, když jí bylo patnáct let. Titul nejstarší pracující modelky jí náleží od roku 2012.

Bez názvu

Nejstarší modelce světa je 92 let.
Zdroj: Instagram/Carmen Dell'Orefice

  • Nejstarší modelce světa je 92 let.
  • Zdroj: Instagram/Carmen Dell'Orefice

Říká se, že produktivní kariéra modelky končí kolem 25. roku života, pak už je zkrátka stará. Existuje ale celá řada výjimek, kdy se modelingem živí i ženy v pokročilém věku. Naprostým unikátem je Carmen Dell’Orefice, americká supermodelka, které je 92 let.

I když má za sebou úspěšnou kariéru, její začátky nebyly vůbec jednoduché. K modelingu se dostala náhodou, když ve třinácti letech zaujala ve školním autobuse manželku fotografa Hermanna Landschoffa. Fotografie byly ale propadákem a dívka, která se na sen o modelingové dráze upnula, si musela ještě dva roky počkat.

Když jí bylo 15 let dostala se do prestižního časopisu Vogue a podepsala svoji první modelingovou smlouvu s taxou 7,5 dolaru na hodinu. Protože pocházela z chudé rodiny bez telefonu, museli jí termíny focení sdělovat poslíčci. Carmen na plac jezdila na kolečkových bruslích, aby ušetřila za autobus. Navíc byla tak podvyživená, že na ní museli návrháři své modely špendlit a vycpávat křivky papírovými kapesníčky. I přesto ale o Carmen stály i další časopisy, objevovala se na přehlídkových molech i ve filmu.

Od roku 2011 je Carmen Dell’Orefice nositelkou čestného doktorátu z Univerzity umění v Londýně za přínos módnímu průmyslu. Aktuálně je nejčastěji k vidění v módních časopisech Harper's Bazaar a Vogue, loni se dokonce objevila i v jeho českém vydání. Navzdory věku nemá potíže se před fotoaparátem odhalit.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Miss Teen USA 2023 UmaSofia Srivastava
Zahraniční

Po Miss USA se vzdala korunky krásy i americká Miss Teen

Aitana-233-1
Ostatní

Fitness modelka, která vydělá přes sto tisíc měsíčně, ve skutečnosti neexistuje

skynews-abby-choi-hong-kong_6071221
Krimi

Brutální vražda modelky: Dívku rozčtvrtila rodina exmanžela, pomáhala i milenka