pátek 5. července 2024

50 stanů před magistrátem. Aktivisté poukazují na bytové problémy

Dnes se na pražském magistrátu bude rozhodovat o nových pravidlech pro zisk sociálního bydlení. Proti nim však protestují aktivisté, kteří už včera postavili před budovou radnice stany.

F5HbOUIWgAAvzB0

Aktivisté rozbili stanový tábor přímo před pražským magistrátem.
Zdroj: X

  • Aktivisté rozbili stanový tábor přímo před pražským magistrátem.
  • Zdroj: X

Před budovou pražského magistrátu se usídlili aktivisté z hnutí Platforma pro sociální bydlení. Poukazují zejména na to, že sociální byty jsou stále méně dostupné pro sociálně slabší rodiny. Navíc by se situace měla ještě zhoršit poté, co by pražští radní měli schválit nový systém přerozdělování. O něm bude rada hlavního města jednat dnes.

Aktivisté problémy se získáním sociálních bytů dávají do souvislosti s nástupem bývalé místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji na post náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči. Podle ní je totiž nutné zpřísnit pravidla pro získání takových bytů, protože za poslední tři roky se patnáctkrát zvýšil počet stížností na nájemníky v sociálních bytech. Naopak Platforma pro sociální bydlení argumentuje tím, že na více než 70 nájemníků sociálních bytů nebyla za posledních pět let podaná žádná stížnost.

Současný návrh na podmínky zisku nájemní smlouvy v sociálním bytě nemá podporu napříč politickým spektrem pražského magistrátu. Staví se proti němu například koaliční Piráti či opoziční hnutí Praha sobě.

Autor: Jan Skala

Související

447770615_1005836100901568_5864787940451142408_n
Domácí

Další průzkum favorizuje ANO. Situace kolem pětiprocentní hranice je nejistá

profimedia-0884837209
Domácí

Pellegrini přijel na Hrad zlepšovat vztahy. Fialův postoj Slováky spíše popudil

Andrej Babiš
Domácí

Vítězné ANO, propad lidovců a TOP 09. Komunisté míří zpět do Sněmovny

Dva nesmiřitelní protivníci, Pavel Novotný a Kateřina Konečná, se potkají u soudu.
Domácí

Konečná podá žalobu na Novotného. Ten jí vyhrožoval na sociálních sítích