pondělí 7. října 2024

Rakovinou kůže u nás každý rok onemocní 17 tisíc lidí

Zhoubné nádory největšího orgánu lidského těla patří mezi nejčastější vůbec. Jen v České republice lékaři diagnostikují kolem 17 tisíc nových případů každý rok.

moře-ilustrační foto

moře-ilustrační foto
Zdroj: Andrea Jančová

  • moře-ilustrační foto
  • Zdroj: Andrea Jančová

„Kůže plní řadu důležitých funkcí. Brání vstupu škodlivých mikroorganismů, podílí se na regulaci tělesné teploty, produkuje vitamín D a je zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody. Je proto zapotřebí se o ní náležitě starat. Jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny kůže je její zvýšené vystavování ultrafialovému záření,“ vysvětluje Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.Melanom je nejčastějším a nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže. S nárůstem obliby cestování se jeho výskyt u nás mezi lety 1990 a 2016 ztrojnásobil.Rizikových faktorů pro vznik zhoubných nádorů kůže je hned několik. Vedle UV záření hraje svou roli genetika, věk nad 50 let i světlá pokožka, která je citlivější. Problematické je také chození do solária, zvýšený počet atypických pih nebo kouření. I ti, kterých se většina rizikových faktorů netýká, se by se měli mít na pozoru. Nejlepší možnou variantou je vyvarovat se pobytu na přímém slunci, klíčové je také používání vhodných opalovacích krémů.rávě zhoubné nádory tohoto největšího orgánu lidského těla patří mezi nejčastější vůbec. Jen v České republice lékaři diagnostikují kolem 17 000 nových případů každý rok.

Kůže plní řadu důležitých funkcí. Brání vstupu škodlivých mikroorganismů, podílí se na regulaci tělesné teploty, produkuje vitamín D a je zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody. Je proto zapotřebí se o ní náležitě starat. Jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny kůže je její zvýšené vystavování ultrafialovému záření,“ vysvětluje Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.

Melanom je nejčastějším a nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže. S nárůstem obliby cestování se jeho výskyt u nás mezi lety 1990 a 2016 ztrojnásobil.

Rizikových faktorů pro vznik zhoubných nádorů kůže je hned několik. Vedle UV záření hraje svou roli genetika, věk nad 50 let i světlá pokožka, která je citlivější. Problematické je také chození do solária, zvýšený počet atypických pih nebo kouření. I ti, kterých se většina rizikových faktorů netýká, by se měli mít na pozoru. Ideální je vyvarovat se pobytu na přímém slunci, klíčové je také používání vhodných opalovacích krémů.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: loono.cz

Související

opalování
Světové dny Zdraví

Den nespálení

opalování
Zahraniční

Opalovací krém zdarma. Nizozemské úřady vyhlásily boj rakovině kůže