čtvrtek 19. září 2024

10 z 11 trhovců nalévalo alkohol mladistvým

S takovým výsledkem skončila mimořádná kontrola České obchodní inspekce před vánočními svátky. Uskutečnila se na adventních trzích v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

vánoční trhy

vánoční trhy
Zdroj: Česká obchodní inspekce

  • vánoční trhy
  • Zdroj: Česká obchodní inspekce

Celkem inspektoři uskutečnili 11 kontrol. Ve všech případech si ČOI přizvala na kontrolní nákupy figuranty mladší 18 let. Kontrolami prošly stánky na vánočních trzích a vinotéky v Hradci Králové, Pardubicích a Trutnově. Bez ověření věku a bez doprovodu osoby starší 18 let byly figurantům z 11 kontrol v 10 případech prodány alkoholické nápoje. Porušení příslušného předpisu bylo tedy zjištěno u 91 procent provozoven.

S deseti hospodářskými subjekty bude porušení zákona řešeno ve správním řízení. V případě prokázání jim hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun. Vzhledem k vysokému procentu zjištění, množství podaných stížností a závažnosti porušení budou kontroly s tímto zaměřením probíhat namátkově i nadále,“ řekl k mimořádné kontrolní akci ředitel Inspektorátu pro Královéhradecký a Pardubický kraj František Švihlík.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká obchodní inspekce

Související

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým

víno
Světové dny Víno

Den červeného vína

Whiskey sour
Světové dny Alkohol

Den Whisky sour