Horko zvyšuje riziko toxinů v potravinách
Rostoucí teploty a vlhkost podporují šíření nebezpečných mykotoxinů, které ohrožují lidské zdraví.
Rostoucí teploty a vlhkost podporují šíření nebezpečných mykotoxinů, které ohrožují lidské zdraví.
Pokud se neomezí emise, do konce století by mohlo v Evropě přibýt přes 2,3 milionu úmrtí souvisejících s teplotami, uvádí nová studie.
Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zveřejnila zprávu, která ukazuje na nutnost sběru přesných dat o úmrtích a onemocněních spojených s vysokými teplotami.
Nová studie z Mexika přináší překvapivé zjištění. Největší riziko úmrtí v důsledku horka nesou mladí lidé ve věku 18 až 35 let, nikoliv senioři. Výsledky mění dosavadní pohled na zranitelnost vůči extrémním teplotám.
Letní vedra na Balkáně letos překonala historické rekordy. Dlouhé období bez srážek a teploty přesahující 30 stupňů způsobily devastaci zemědělství, lesní požáry a vážné problémy s vodou.
Sicílie a Sardinie trpí nejhorším suchem za posledních 20 let. Podle vědců by bez klimatických změn způsobených lidmi nebyla současná sucha tak extrémní.
Jižní Morava a Dolní Rakousko čelí rostoucím problémům se suchem, které ovlivňují zemědělství i ekosystémy.
Severní Řecko se potýká s vážnou vodní krizí, kterou způsobilo dlouhotrvající sucho a opakující se vlny veder. Nedostatek vody ohrožuje zemědělství, turistiku i každodenní život obyvatel.
Počet úmrtí způsobených vedrem v Evropě by se do konce tohoto století mohl až ztrojnásobit.
V důsledku extrémně suchého a horkého počasí byla výstraha před požáry rozšířena z jižní Moravy na značnou část Čech.