čtvrtek 19. září 2024

Kvůli sovětské atomové bombě dostali manželé Rosenbergovi trest smrti

„Považuji váš zločin za horší vraždy. Tím, že jste předali Rusům atomovou bombu, zavinili jste komunistickou agresi do Koreji. Svou zradou jste fakticky narušili chod dějin na úkor naší země," řekl Rosenbergovým soud a poslal je na popraviště.

Rosenbergovi

Nejen ve východním bloku se odehrávaly politické procesy. V Americe za špionáž pro Sovětský svaz dostali manželé Rosenbergovi trest smrti.
Zdroj: Picryl

  • Nejen ve východním bloku se odehrávaly politické procesy. V Americe za špionáž pro Sovětský svaz dostali manželé Rosenbergovi trest smrti.
  • Zdroj: Picryl

Když Spojené státy předvedly sílu atomové bomby svržením nálože na japonská města Hirošimu a Nagasaki, sovětský vůdce Josif Stalin chtěl podobnou zbraň stůj co stůj. Ovšem Sověti nebyli ve výzkumu tak daleko jako Američané a bylo jasné, že získání podobně ničivé nálože bude trvat roky. Ledaže by se podařilo získat plány na výrobu atomové hlavice přímo od Američanů. Tajná služba NKVD proto dostala úkol najít v Americe ochotné agenty, kteří by se o něco takového zasadili. To se jim nakonec povedlo v osobě Julia Rosenberga, jeho manželky Ethel a švagra Davida Greenglasse, který pracoval ve výzkumu jaderných zbraní v Los Alamos v Novém Mexiku.

Rosenbergovi, jako hlavě celé organizace, se podařilo během několika málo let vytvořit síť vědců a inženýrů, od nichž dostával informace a dokumenty, které předával rovnou sovětskému rezidentovi. Když pak Sovětský svaz v roce 1949 oznámil úspěšný test atomové bomby, zavládlo v Americe zděšení. Zpravodajským službám bylo jasné, že zde došlo k úniku informací. Následné vyšetřování ukázalo na Greenglasse, který byl vzápětí zadržen. Jeho následná výpověď, kterou poskytl výměnou za nižší trest, zlomila Rosenbergovi a jeho ženě vaz a stala se základem pro justiční proces. I když Greenglass později přiznal, že lhal, aby si zachránil vlastní krk, soudní mašinérie se už dala do pohybu. 29. března 1951 si oba manželé vyslechl rozsudek v podobě trestu smrti.

Ten se pokusili zvrátit sami odsouzení, když požádali prezidenta Dwighta Eisenhowera o milost a v jejich prospěch u americké hlavy státu intervenovala řada osobností i vedení FBI, které se domnívalo, že by jim Rosenbergovi mohli poskytnout informace o sovětských agentech. S žádostí o milost se stejně jako v případě Milady Horákové připojil i Albert Einstein a stejně jako Klement Gottwald, odmítl ji i Eisenhower. Julius a Ethel Rosenbergovi pak byli v americké věznici Sing-Sing posazeni na elektrické křeslo 19. června 1953, přesně před 70 lety.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu