pondělí 21. října 2024

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

Velký nárůst počtu hlasů, které souhlasí se vstupem Moldavska do EU končí referendem, které nahrává tamním proevropským silám. O prezidentovi se rozhodne za 14 dnů.

profimedia-0924052454

Moldavsko si nakonec odhlasovalo zakotvení vstupu do EU do ústavy.
Zdroj: Profimedia

  • Moldavsko si nakonec odhlasovalo zakotvení vstupu do EU do ústavy.
  • Zdroj: Profimedia

Přestože to ještě dnes ráno vypadalo, že Moldavsko se členem Evropské unie stát nechce, konečný výsledek referenda, které se ptalo na otázku, zda by měla mít země vstup do EU jako strategický cíl, ukazuje opak. Výsledek je však velmi těsný a jak ukázaly průběžné zprávy z Kišiněva, zvrat přišel v době, kdy se začaly započítávat hlasy z Kanady a Spojených států. Kladnou odpověď nakonec dalo 50,82 procenta voličů. Ještě v době, kdy výsledky ukazovaly opačný názor, obvinila proevropská prezidentka Maia Sandu zločinecké skupiny z podrývání referenda. Opakovaně znovu poukázala na Rusko s tím, že se do voleb nepovoleně vměšuje.

Kreml naopak mluví úplně jinou řečí. Podle svého mluvčího Dmitrije Peskova je nárůst kladných hlasů v posledních chvílích jen těžko uvěřitelný. Kromě toho žádá, aby prezidentka vysvětlila, koho považuje za zločinecké skupiny.

Souběžně s referendem se konaly také prezidentské volby. V nich zvítězila právě Sandu, která se v druhém kole utká s proruským kandidátem Alexandrem Stoianoglem.

Autor: Jan Skala

Související

53559454886_3fdc71133d_b
Zahraniční

Julija Navalná chce být ruskou prezidentkou. Až Putin padne, dodává

GaY_zssXcAAWlUv
Zahraniční

Další bezesná noc v Kyjevě. Rusko buší do ukrajinského hlavního města

profimedia-0923918117
Zahraniční

Moldavsko do unie nechce. Prozápadní prezidentka rovněž úřad jistý nemá

GaJykt9bQAA6CnV
Zahraniční

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml