pondělí 16. září 2024

Zvířata umírají i na dálnicích. Nehod jsou hlášeny stovky

Za rok dojde v průměru ke 460 autonehodám se zvěří na dálnicích.

profimedia-0662679748

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Podíl nehod způsobených střety se zvěří činí na českých dálnicích 13,4 procent, což průměrně představuje více než 460 nehod ročně. Právě během podzimního období, které doprovází snížená viditelnost na silnicích, nehod se zvěří přibývá. „Nejrizikovější jsou na českých silnicích právě podzimní měsíce (září až listopad) a jarní (duben až červen), což souvisí s rozmnožovacím cyklem spárkaté zvěře a její zvýšenou aktivitou. Na podzim kulminují nehody se zvěří v listopadu, kdy se na počtu všech nehod podílí 12,3 procenty, na jaře pak v květnu, kde mají 13,2procentní podíl,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends.

K nejvíce nehodám se zvěří na dálnicích v rámci českých regionů dochází ve Středočeském kraji, průměrně zde dojde ke 208 nehodám tohoto typu za rok. Je to dáno především hustou dálniční sítí v tomto kraji, intenzivním provozem a také rozmanitou krajinou s lesy a poli. Po Středočeském kraji následuje Vysočina s průměrně 52 nehodami ročně a Jihomoravský kraj s 51 nehodami ročně.

V porovnání s průměrnou škodou celkově na českých silnicích, 44 637 korun, je průměrná škoda nehod na dálnicích způsobených střetem se zvěří dvojnásobná, a to ve výši 77 897 korun,“ uvedl Petr Jedlička, vedoucí oddělení pojistné matematiky a analýz České kanceláře pojistitelů.

V rámci dálnic jsou nejrizikovějšími úseky, kde dochází nejčastěji ke srážce se zvěří, D10 poblíž Benátek nad Jizerou u Kbel a D10 na 36. kilometru poblíž Pískové Lhoty. Následuje D4 v Mníšku pod Brdy poblíž exitu na 18. kilometru a D8 u Řehlovic.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Portál nehod

Související

Dálnice D3 u Českých Budějovic
Domácí

Dálnice D3 se prodraží o dvě miliardy

Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.
Domácí

Zlín urychluje stavbu klíčového dálničního přivaděče

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Nově otevřený úsek dálnice D6 u obce Krupá.
Domácí

Nový úsek dálnice D6 uleví obci Krupá