čtvrtek 19. září 2024

Čaputová bude učit na Stanfordu

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zamíří na prestižní Stanfordovu univerzitu ve Spojených státech, kde bude přednášet o svých politických zkušenostech.

Bývalý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Bývalý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Zdroj: Flickr

  • Bývalý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
  • Zdroj: Flickr

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová stráví nadcházející semestr na Stanfordově univerzitě v USA, kde bude studentům přednášet o svých politických zkušenostech. Čaputová, která v červnu po pěti letech v úřadu předala prezidentský post Peteru Pellegrinimu, uvedla, že univerzita klade důraz na výuku založenou na praktických politických znalostech. Akademická přestávka jí má rovněž pomoci lépe reflektovat její vlastní prezidentskou éru.

Bývalá prezidentka plánuje i nadále zůstat aktivní v oblasti ochrany klimatu, pomoci znevýhodněným a prosazování ženských práv. Zároveň se vyjádřila k současné politické situaci na Slovensku, kterou nepovažuje za jednoduchou. Zdůraznila, že politické napětí ovlivňuje celou společnost a že útoky, jako byl atentát na premiéra Roberta Fica nebo teroristický útok na LGBT+ komunitu, by měly otřást veřejností. Bohužel k tomu podle ní chybí potřebná odezva.

Čaputová také vysvětlila své rozhodnutí nekandidovat na druhý prezidentský mandát. Uvedla, že s ohledem na své síly a plné nasazení považovala za správné nepokračovat. Přesto se snaží na situaci na Slovensku pohlížet optimisticky a věří, že i nadále bude své zemi přínosná.

Autor: Šimon Mitro

Související

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu