pondělí 8. července 2024

Zůstaňte v krytech, vyzývají ukrajinské úřady. Rusové útočí na východě země

Rusko dnes ráno zintenzivnilo letecké útoky na východě Ukrajiny. Největší údery hlásí Charkov, který Ukrajinci převzali pod svou správu znovu už na podzim 2022.

GCh7SI-XEAAZbKl

Ruské střely zasypávají od dnešního rána východ Ukrajiny.
Zdroj: X

  • Ruské střely zasypávají od dnešního rána východ Ukrajiny.
  • Zdroj: X

Ukrajina se probudila do dalšího neklidného rána. Po celé zemi se totiž rozezněl letecký poplach a tamní média informují o mohutném vzdušném útoku, který dnes brzy ráno začala vést ruská armáda. Jak píše server Kyiv Post, munice zasypává především východ země, kdy jsou ostřelována města Charkov, Krivij Ryh a Dnipro. „Okupanti útočí na Charkov a Charkovskou oblast. Zůstaňte v krytech!" napsal dnes ráno na sociální sítě velitel charkovské vojenské správy Oleh Syněhubov. Podle něho se exploze začaly ozývat v šest hodin středoevropského času.

Dnešní ranní útok je silnějším pokračováním úderů, které ruská armáda podnikala celý víkend. Nejsilněji to pocítilo východoukrajinské město Pokrovsk, kde během soboty zemřelo nejméně 11 osob, včetně pěti dětí. Dvanáct osob bylo zase zraněno při útoku na město Dnipro, kde byly zničeny i dvě školy.

I přes skutečnost, že nyní má ve válce, podle zpráv zahraničních agentur, navrch ruská armáda, věří ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve vítězství své země. To je však podmíněno finanční a vojenskou pomocí jiných zemí, zejména západní Evropy a Spojených států. Právě ve Washingtonu se dnes bude o dalším osudu Ukrajiny jednat při prvním letošním zasedání Kapitolu.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Pavel s ministry míří na slavnost NATO. Bude hostem i večeře u Bidena

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

449949295_1029218351909096_15917923814292958_n
Zahraniční

Moje cesty Moskvou neskončili, tvrdí Orbán a ohlásil návštěvu Číny

GR4LmL9awAAVMNA
Zahraniční

Texas vyhlásil stav katastrofy. Míří k němu hurikán, který pustošil Karibik