sobota 21. září 2024

Ztracený portrét Churchilla byl nalezen v Itálii. Vrátí se do Kanady

Po dvou letech hledání byl slavný portrét Winstona Churchilla s názvem The Roaring Lion nalezen v Itálii. Fotografie byla v roce 2022 ukradena z hotelu Fairmont Chateau Laurier v Ottawě a brzy bude slavnostně vrácena do Kanady.

Portrét Winstona Churchilla s názvem The Roaring Lion

Portrét Winstona Churchilla s názvem The Roaring Lion
Zdroj: Picryl

  • Portrét Winstona Churchilla s názvem The Roaring Lion
  • Zdroj: Picryl

Portrét Winstona Churchilla, který visel v hotelu Fairmont Chateau Laurier v Ottawě, byl v roce 2022 nahrazen kopií. Záhadná výměna byla odhalena hotelovým zaměstnancem, který si všiml, že rám portrétu nesedí k ostatním. Manažer fotografa Yousufa Karshe, autora fotografie, okamžitě poznal, že jde o kopii.

Po dvou letech vyšetřování oznámila ottawská policie, že originál byl nalezen v Itálii. Portrét byl prodán prostřednictvím aukční síně v Londýně italskému kupci, který netušil, že jde o kradené dílo. Kupující nyní spolupracuje s italskou policií a portrét bude slavnostně vrácen Kanadě během ceremonie v Římě.

Portrét The Roaring Lion, pořízený v roce 1941, zachycuje Churchilla v jeho charakteristickém zamračeném výrazu poté, co mu Karsh odňal doutník. Fotografie se stala ikonou a zdobí dokonce i britskou pětilibrovou bankovku. Karsh, jeden z nejvýznamnějších portrétních fotografů světa, bydlel a pracoval v hotelu Chateau Laurier po dvě desetiletí.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

Point_Alpha_Ostseite
Zahraniční

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku

16665306_10110306785326401_2289212477624296989_o
Zahraniční

Soumrak kanadského premiéra? Země je na pokraji politické krize

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Kanada zavádí 100procentní cla na čínské elektromobily, včetně Tesly