úterý 17. září 2024

Ztracenou ponorku z druhé světové války nalezli po osmdesáti letech

Unikátní objev hlásí americké Velitelství námořní historie a dědictví. V hlubinách Jihočínského moře se totiž našel vrak jedné z nejproslulejších ponorek amerického námořnictva druhé světové války USS Harder. Trup plavidla je téměř neporušený.

1716497988210

USS Harder. Američané našli 80 let ztroskotanou ponorku.
Zdroj: Naval History and Heritage Command

  • USS Harder. Američané našli 80 let ztroskotanou ponorku.
  • Zdroj: Naval History and Heritage Command

Ponorka USS Harder spatřila naposledy světlo světa 24. srpna roku 1944. Na dno moře jí poslala svým torpédem japonská loď při pokusu o získání Filipín zpět od okupačních sil. Ponorka se stala místem posledního odpočinku pro posádku 79 námořníků ztracenou v hlubinách na osm desítek let. 

Plavidlo teď leží asi 900 metrů pod hladinou moře u severního filipínského ostrova Luzon. Podle odborníků je téměř neporušené, jediné poškození je ulomená velitelská věž od japonské nálože. To potvrzuje i speciální 4D model z místa. "Jsme vděční, že máme příležitost znovu ocenit chrabrost posádky ponorky, která potopila nejvíce japonských válečných lodí při obzvláště odvážných útocích pod vedením svého legendárního kapitána, kapitána Sama Dealeyho," vyjádřil se k objevu ředitel Velitelství námořní historie a dědictví Samuel J. Cox.

USS Harder má na svém kontě mnoho úspěchů. Posádce se podařilo potopit tři japonské torpédoborce a dva fatálně poničit. Její kapitán Samuel Dealey získal posmrtně nejvyšší vyznamenání americké armády Medal of Honor.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi