pondělí 16. září 2024

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Mersey patří bezesporu k těm nejroztomilejším obyvatelům pražské zoo. Návštěvníky dojímá svým pohledem každý den ve 14 hodin během komentovaného krmení vombatů v Darwinově kráteru.

Foto 2_DSC01158_export

Samička vombata Mersey působí po boku své matky Winkleigh ještě stále velmi drobně.
Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

  • Samička vombata Mersey působí po boku své matky Winkleigh ještě stále velmi drobně.
  • Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

První mládě vombata obecného v Česku, samička Mersey, se v pražské zoo rychle osamostatňuje. Přestala už sát mateřské mléko a plně přešla na stravu dospělých. Do vaku své matky Winkleigh se už nevrací, stále se ale ještě drží po jejím boku. To lze nejlépe vidět každý den ve 14 hodin při komentovaném krmení těchto vačnatců ve vnitřní expozici Darwinova kráteru.

„Formálně ještě první české mládě vombata za odchované považovat nemůžeme. Odchov je zcela završený, když je jedinec oddělený od matky nebo když se zvíře samo rozmnoží či odejde za tímto účelem do jiné zoologické zahrady. Mersey už sice opustila vak a přestala pít mateřské mléko, přítomnost své matky ale stále vyhledává. Do konce roku se však osamostatní,“ říká kurátor savců Pavel Brandl.

Mersey se narodila patrně na začátku loňského září. Jakožto vačnatci se i vombati – podobně jako klokani či tasmánští čerti – rodí v embryonálním stádiu a následný vývoj probíhá ve vaku matky. Pohyb mláděte ve vaku pozorovali chovatelé poprvé v listopadu, přičemž v únoru začalo z vaku vystrkovat nejprve končetiny a v březnu i hlavu. V červnu poté Mersey vylezla z vaku poprvé.

„Malá Mersey je stále nebojácnější a prozkoumává svět kolem sebe. Od července už se s matkou pase na čerstvé trávě, ale až minulý týden poprvé ochutnala batát. Ten je oblíbenou pochoutkou zejména jejího otce Coopera,“ říká chovatel David Vala. „Nově na sebe Mersey nechává i opatrně sáhnout, což je důležité kvůli veterinárním prohlídkám. Bude se to hodit, až bude mít ona sama jednou mládě.“

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka

orangutan
Světové dny Fauna

Den orangutanů