neděle 8. září 2024

Způsobil světovou válku, ale jejího konce se nedožil. Principovi by dnes bylo 130 let

Přesně před 130 lety se narodil Gavrilo Princip. Muž, který podnítil první světovou válku.

Sarajevo_trial

Proces s atentátníky. Princip sedí uprostřed.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Proces s atentátníky. Princip sedí uprostřed.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Výstřelem z poloautomatické pistole Browning M 1910 způsobil teprve 20letý bosenský Srb Gavrilo Princip jednu z nejdůležitějších událostí v dějinách novověku, která způsobila přepsání po století platných pořádků. Když totiž 28. června 1914 vystřelil v Sarajevu tento mladík na nástupce rakousko-uherského trůnu František Ferdinanda D´Este, dali s věci do pohybu a kolo dějin už nešlo zastavit, protože právě odstartovala dosud nejstrašnější válka v dějinách. Jejího konce se Princip nedožil, přestože se za smrt arcivévody z Konopiště, vyhnul trestu smrti. Dostal však dvacet let žaláře, které si odpykával v terezínské pevnosti, kde také v předvečer konce války, v dubnu 1918 zemřel.

Princip se narodil 25. července 1894, přesně před 130 lety a už v útlém věku byl politicky aktivní a vykazoval militantní sklony. Přestože kvůli prodělané tuberkulóze trpěl celoživotně zdravotními problémy, zaspal se na vojenskou školu v Sarajevu a brzy vstoupil do radikální politické skupiny Mladá Bosna, úzce spolupracující s další frakcí Černá ruka. Právě členové těchto skupin se už v roce 1912 dohodli, že zabijí rakousko-uherského císaře Františka Josefa I.

Když však měl v červnu do Sarajeva zavítat jeho nástupce, vytušili svou příležitost. První pokus o atentát jim nevyšel, ale o několik minut později, kdy nečekaně vozidlo s následovníkem trůnu změnilo plánovanou trasu, vyšel Princip z jednoho z obchodů a rázem se ocitl Františkovi Ferdinandovi takřka na dosah. Příležitosti využil a na místě zůstal mrtvý nejen habsburský dědic, ale i jeho žena Žofie Chotková.

Princip se na místě pokusil spáchat sebevraždu, ale zbraň mu selhala, stejně jako vyzvracel kapsli kyanidu, kterou měl připravenou ke spolknutí. O sebevraždu se pak pokusil i ve vězení, kde byl vystaven velmi krutým podmínkám, ovšem nakonec jej zabila tuberkulóza, kterou už prodělal v dětství.

Autor: Jan Skala

Související

Britský křižník HMS Hawke
Zahraniční Zajímavosti

110 let ztracený britský křižník z první světové války byl nalezen v Severním moři

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Atentátník Cintula chtěl na svobodu. Slovenský soud mu nevyhověl

447749194_986991616124474_3356667421984129184_n
Zahraniční

Na Slovensku to znovu vře. Šimečka žádá po Hlasu rekonstrukci vlády

profimedia-0834195019
Zahraniční

Lídr Hamásu Haníja byl zabit v Íránu. Izrael je podezřelý z atentátu