Zprávy může v budoucnu moderovat umělá inteligence. Robotickou hlasatelku představil Kuvait

Seznamte se s Fedhou, robotickou hlasatelkou zpráv vytvořenou pomocí umělé inteligence.

Fedha

Umělá hlasatelka Fedha
Zdroj: Kuwait News

  • Umělá hlasatelka Fedha
  • Zdroj: Kuwait News

Kuvaitské noviny Kuwait News představily na svém Twitteru robotickou hlasatelku zpráv Fedhu. Pohledná blondýnka v černém saku a bílém tričku není reálnou osobou, nýbrž fotorealistickým produktem umělé inteligence. „Jsem Fedha, první kuvaitská moderátorka poháněná umělou inteligencí pro Kuwait News. Jakému typu zpráv dáváte přednost? Pojďme si poslechnout vaše názory,“ hlásí Fedha v arabštině v úvodním krátkém videu na Twitteru Kuwait News.

Zpravodajský server je spojený s kuvaitskými novinami Kuwait Times, které byly založeny v roce 1961 jako první anglicky psané noviny v oblasti Perského zálivu. Zástupce šéfredaktora Abdullah Boftain uvedl, že Fedha je zkouškou toho, jaký potenciál AI nabízí. „Chceme skrze Fedhu produkovat nový a inovativní obsah,“ prohlásil Boftain.

V blízké buducnosti by Fedha mohla prezentovat zprávy na twitterovém účtu Kuwait News, ktreý má 1,2 milionu sledujících,“ uvedl Boftain. „Fedha je oblíbené, staré kuvajtské jméno, které se vztahuje ke stříbru. Roboti jsou často vyobrazování jako kovové stříbrné stroje, takže jsme tento předobraz propojili s tímto jménem,“ dodal Boftain.

Doba od představení umělé inteligence na České televizi v rámci předvolební debaty v roce 2021 pokročila. Fedha přeci jen působí živěji než česká Matylda.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: The Guardian

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence