čtvrtek 19. září 2024

Zpráva o extrémismu: Vliv konspiračních médií a dezinformátorů stoupá

Tradiční extremisté, politická hnutí a spolky, které monitoruje ministerstvo vnitra, ztrácí vliv. Vznikla ale nová velká skupina nespokojených lidí, kteří nevěří vládě a nesouhlasí se směřováním státu.

fake-news

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikepedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikepedia

Roste také vliv konspiračních médií, pro některé lidi jsou konspirátoři noví disidenti. S výjimkou hnutí Svoboda a přímá demokracie lze považovat tuzemské subjekty za nevýznamné. Uvádí to Zpráva o extremismu a předsudečné nenávisti v České republice, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.

V úpadku jsou také komunisté: „Význam ortodoxních komunistů nadále upadal. Stará generace přestává být veřejně aktivní, mladí aktivisté nepřicházejí v relevantních počtech,“ uvádí zpráva. Výjimkou je komunista Josef Skála a skupina komunistů včetně zastupitele Milovic Zdeňka Miloty.

Nejzajímavější je nově vzniklá a ještě nepopsaná skupina: „V České republice se etablovala jako relevantní politická síla skupina nespokojených občanů, kteří nedůvěřují vládě, demokratickému systému a nesouhlasí se zahraničním směřováním státu,“ uvádí zpráva s tím, že pro zmíněnou skupinu lidí jsou alternativou konspirační teorie: „Rizikovost těchto konspiračních teorií spočívá v tom, že v sobě často zahrnují xenofobní a vyhroceně nacionalistické názory. Manipulují s příjemci a nezřídka mají ambici je radikalizovat,“ vysvětluje zpráva vnitra. Někteří z nich už stanuli před soudem, jiné soud teprve čeká, vyplývá ze zprávy. „Pro své příznivce se stávají novodobými ,disidenty´,“ dodává zpráva.

„Policie ČR eviduje za rok 2022 celkem 73 stíhaných osob u nenávistně motivovaných skutků. Nejčastěji se jednalo o násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Násilí mířilo nejčastěji proti Židům, Romům a LGBT komunitě," píše se ve zprávě.

Související

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

profimedia-0908103005
Domácí

Žádné povodně nejsou! Dezinfoscéna odhalila strašlivé spiknutí

image (2)
Domácí

Senátorka šířící dezinformace tvrdí, že noviny zveřejnily poplašnou zprávu

Ferrari 488 Spider
Domácí

Ministerstvo vnitra draží luxusní vozy. Výnos půjde obětem trestných činů