Zpožděné sanitky ohrožují tisíce Britů měsíčně

Dvě třetiny Britů jsou přesvědčeny, že se jim nedostane včasné péče po zavolání sanitky.

Britská záchranná služba.

Britská záchranná služba.
Zdroj: NHS England

  • Britská záchranná služba.
  • Zdroj: NHS England

V prosinci téměř šest tisíc Britů utrpělo dlouhodobou újmu z toho, že na záchrannou službu museli čekat nadprůměrně dlouho. O měsíc dříve, v listopadu, to byly „jen“ čtyři tisíce. Aktuální situace je nejhorší v historii britské záchranné služby.

Nejde jen o těchto šest tisíc lidí, dalších čtrnáct tisíc Britů utrpělo mírnou újmu z důvodu vytíženosti záchranné služby. Národní zdravotní služba ve velké Británii čelí tuhle zimu mohutným stávkám zaměstnanců a to jak zdravotních sester tak také záchranářů.

Data z minulého týdne ukázala, že na příjezd sanitky čekali nejohroženější pacienti s nejnaléhavějšími a život ohrožujícími stavy v průměru 10 minut, dříve to bylo 7 minut. Britové zahrnutí do druhé kategorie nejnaléhavějších případů, například ti s podezřením na mrtvici, čekali na sanitku v průměru 90 minut, což je nejhorší bilance v historii Národní zdravotní služby.

Situace se v Británii během posledních tří měsíců značně zhoršila. Podle průzkumu výzkumné agentury Savanta si 70 procent Britů není jistých, že se jim zdravotní péče dostane včas.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí

Češi jsou prý zdravotně negramotní

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii