Zpívající fontána v Mariánkách se odmlčí

Tradiční symbol západočeských Mariánských Lázní – Zpívající fontána - se letos odmlčí dříve, než obvykle. Důvodem je havarijní stav lázeňské ikony. Naposledy se letos rozehraje 1. září.

déšť--ilustrační foto

Ilustrační foto.
Zdroj: Andrea Jančová

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Andrea Jančová

V plánu je velká rekonstrukce, kterou fontána nutně potřebuje. Na kompletní výměnu čekají nádrže, čerpadla a vedení. Další práce by měly zahrnou nové, úspornější osvětlení nebo ozvučení. Na vnější části se chystá čištění povrchu fontány a vyměna trysek. Oprava vyjde na 50 miliónů korun.

Zpívající fontána láká návštěvníky v sezóně od konce dubna do konce října. Hraje každou lichou hodinu, večer ji potom doplňuje projekce s barevným osvětlením. Zpívající fontána se poprvé rozezněla v roce 1986, celá je řízena počítačem.

Unikátní fontána střídá několik skladeb, mimo to se hrají při mimořádných příležitostech další. Mezi návštěvníky nejoblíbenější patří Vangelisovo Dobytí ráje, nebo Hapkova Hudba pro fontánu, kterou geniální skladatel vytvořil přímo pro Mariánské Lázně. Po opravách by se měla otevřít v dubnu příštího roku

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Mariánské Lázně

Související

vlajka
Domácí

„Hnus ješté simboly ss a hotovo!“ Mariánky pobouřily novou vlajkou

a2-synagoge_16994368803967_1920x768_ttt_90
Domácí

Archeologové odkrývají na západě Čech pozůstatky synagogy. Tu vypálili nacisté

26751433585_9bd35e90b8_b
Domácí

Mariánské Lázně chtějí Mírovému náměstí vrátit podobu z 19. století

ML.jpg
Fotbal

V poháru byla k vidění divočina