Zoopark otevírá unikátní meduzárium

Na dvě stovky medúz osmi druhů uvidí návštěvníci chomutovského zooparku, který dnes otevírá meduzárium.

325415299_3384938741820352_4527005914307893506_n

Meduzárium v zooparku v Chomutově
Zdroj: Zoopark Chomutov

  • Meduzárium v zooparku v Chomutově
  • Zdroj: Zoopark Chomutov

Uvedení meduzária do provozu trvalo několik měsíců. Speciální kulatá akvária nainstalovali v zooparku už v listopadu. „V akváriích je potřeba vytvořit ideální podmořské podmínky, což je dost náročná směs chemie a biologie,“ vysvětluje ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Několikadenní zpoždění nabrala příprava už při napouštění akvárií. „Odhadovali jsme to na šest dní, nakonec z toho bylo patnáct,“ popisuje Adam Krampera, jednatel společnosti, která akvária pro zoopark nechala vyrábit v Japonsku. Největší má na délku tři metry a objem kolem 1500 litrů. „Voda se do nich nenapouští přímo, ale nejprve do barelu a poté do akvária přes osmotický filtr. Není to otázka pár hodin, jak by si normálně člověk představoval,“ podotýká.

Vytvořit dokonalé podmořské prostředí je také otázka týdnů. „Do slané vody přidáváme také bakterie prospěšné pro život medúz a pár týdnů trvá, než se rozmnoží,“ vysvětluje Krampera. U každého akvária je tento proces individuální a může zabrat tři nebo také osm týdnů.

Kulatých akvárií je v pavilonu osm, největší je tři metry dlouhé. „Medúzy neumí dobře plavat, i v mořích a oceánech se nechávají unášet proudem. Podobně to je v našich akváriích, kde voda cirkuluje. Kdyby byla akvária hranatá, medúzy by se zasekly v rohu,“ uvedla Fryčová.

Chov medúz je extrémně náročný. Jsou totiž velmi citlivé na kvalitu vody. Chovatelé je krmí artemiemi, drobnými korýši, které chovají v zázemí medúzária.

Související

medúza
Cestování Fauna

Chomutovská zoo otevře v prosinci meduzárium