pátek 18. října 2024

Zoo Zlín vábí na rozkošné tapíří mládě

Zlínská zoo slaví narození mláděte tapíra čabrakového.

Tapíří mládě Coffee se svou matkou Nadirou.

Tapíří mládě Coffee se svou matkou Nadirou.
Zdroj: Zoo Zlín

  • Tapíří mládě Coffee se svou matkou Nadirou.
  • Zdroj: Zoo Zlín

Již v pořadí čtvrté mládě tapíra čabrakového přišlo na svět v Zoo Zlín. Sameček Coffe se narodil na konci prosince a návštěvníci si jeho bíločernozrzavé zbarvení mohou prohlédnout v bývalém pavilonu slonů. Ubikace tapírů v asijské oblasti prochází rekonstrukcí, bývalý pavilon slonů poskytuje tapírům náhradní domov. Matka mláděte Nadira je ve zlínské zoo od roku 2013 a Coffee je její v pořadí čtvrté mládě. Všechna tři předešlá mláďata již zlínskou zoo opustila a svůj nový domov našla v evropských zoo.

Tapír čabrakový je největší durh tapíra, který může vážit až 300 kilogramů. Žije v subtropických a tropických pralesech jihovýchodní Asie. Živí se pouze rostlinnou potravou. Mláďata tapírů po narození váží kolem deseti kilogramů. „První měsíce svého života se živí mateřským mlékem, zkouší však i potravu dospělých. Coffee tak už nyní ochutnává vitamínové granule, jablka, mrkev nebo rajčata. Je vitální, zdravý, váží už 20 kilo,“ popsala chovatelka Marcela Čechová. Mládě s matkou zůstává 8 měsíců, pohlavně dospívá ve věku tří až čtyř let.

Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5 000 volně žijících jedinců a to v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Tapíři jsou vážně ohroženi především těžbou exotického dřeva a přeměnou deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na palmové plantáže.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Zlín

Související

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

247610_4d2117
Film a TV

Botostroj kritizoval poměry v Baťově továrně. Dělníci pak rozmlátili kino

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

Pohled na Zlín
Domácí

Zlín snižuje daň z nemovitosti o třetinu. Obyvatelé ušetří