neděle 8. září 2024

Zoo tajila vzácné mládě ježury víc než rok, kritické období málem nepřežilo

S krátkou přestávkou chová pražská zoo ježury australské 70 let. Až teď se podařilo odchovat první mládě. V lidské péči je totiž odchov ježur extrémně náročný. Pýchavka, jak se mládě jmenuje, přežila jen díky krmení sondou v anestézii.

jezura (1)

Ježura australská dostala pracovní jméno Pýchavka.
Zdroj: Zoo Praha / Miroslav Bobek

  • Ježura australská dostala pracovní jméno Pýchavka.
  • Zdroj: Zoo Praha / Miroslav Bobek

„Začal jsem jí říkat Pýchavka. Na prvním záběru kamer nebyly její bodliny skoro vůbec patrné a připomínala houbu pýchavku. Vylíhla se přibližně v polovině prosince 2022 a vak své matky opustila začátkem února 2023. Mlčení o její existenci jsem však prolomil až na Silvestra, kdy už jí byl víc než rok,“ popisuje ředitel zoo Miroslav Bobek s tím, že zoo měla už jednu špatnou zkušenost. V listopadu 2021 uhynulo mládě ježury, protože nezvládlo přechod z mateřského mléka na pevnou potravu.

Stejný osud málem potkal i Pýchavku, která začala v létě ztrácet na váze. V polovině června měla 1 319 gramů a začátkem října už jen tisíc gramů. „Po konzultacích s experty ze Zoo v San Diegu kolegové mládě uspali, zrentgenovali a vyšetřili. Mělo zažívací trakt plný písku a trpělo kokcidiózou. Bylo nezbytné ho v anestézii nakrmit sondou a podat mu antiparazitika. Celou tuto mimořádně náročnou proceduru přitom bylo nezbytné zopakovat čtyřikrát! Hmotnost mláděte klesla až na 870 gramů, postupně se však podařilo ho zbavit písku v zažívacím traktu a potlačit nákazu kokcidiemi. Nakonec – po několika měsících bez přirozeného příjmu potravy se obnovil i jeho apetyt a začalo přibývat na váze,“ vysvětluje ředitel.

Při posledním vážení už měla Pýchavka 1605 gramů. Její úspěšný odchov se podařil jen díky výjimečnému úsilí chovatele Davida Valy, veterináře Romana Vodičky a kurátora Pavla Brandla. Definitivní jméno jí tak vyberou právě oni.

Související

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka

orangutan
Světové dny Fauna

Den orangutanů