pátek 18. října 2024

Zoo Praha přivítala na svět brazilské kuny. Prvního září mají děti vstup jen za korunu

V Zoo Praha jsou k vidění dvojčata brazilských kun. Návštěvníci mohou pozorovat mláďata v expozici poblíž výběhu ledních medvědů. V případě návštěvy 1. září zaplatí děti do 15 let jen 1 Kč za vstupné.

Mládě brazilské kuny v Zoo Praha

Mládě brazilské kuny v Zoo Praha
Zdroj: Zoo Praha

  • Mládě brazilské kuny v Zoo Praha
  • Zdroj: Zoo Praha

Další přírůstky v Zoo Prahy. Pražská zoo oznámila narození dvou mláďat tayry neboli kuny brazilské. Nesvědící je najdou v expozici poblíž výběhu ledních medvědů. Tyto šelmy nejčastěji opouštějí svou noru ráno a poté při dopoledním krmení po 15. hodině.

Samice tayry je pečlivá matka, která svá nejprve slepá a poté ještě dlouho bezmocná mláďata kojí až tři měsíce a i pak je nějakou dobu hlídá. Vyžadují tedy klid, a proto odhalujeme expozici pro návštěvníky až nyní, kdy už mají dvojčata nejkritičtější období za sebou,“ uvedla vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková rozhodnutí zpřístupnit výběh až po dvou měsících od narození mláďat.

V případě návštěvy Zoo Praha dne 1. září zaplatí děti do 15 let za vstupné pouhou jednu korunu.

Brazilská kuna

Tayry obývají rozsáhlý areál od Mexika až po severní Argentinu. Na rozdíl od většiny lasicovitých šelem jsou aktivní i ve dne, což z nich činí atraktivní druh i pro návštěvníky. Oproti českým kunám jsou navíc o poznání mohutnější, přičemž dospělí jedinci dosahují hmotnosti až pěti kilogramů. Zoo Praha chová tayry od roku 2004 a první úspěšný odchov se zde podařil v roce 2011. Tehdy se jednalo o vůbec první odchované mládě tohoto druhu v České republice.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Praha

Související

chobotnice
Zahraniční Fauna

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti