čtvrtek 19. září 2024

Zoo Jihlava přijde o tuleně

Jihlavská zoo přijde o diváckou atrakci, zahrada přestane chovat tuleně.

Samec Robbie z jihlavské zoo.

Samec Robbie z jihlavské zoo.
Zdroj: Zoo Jihlava

  • Samec Robbie z jihlavské zoo.
  • Zdroj: Zoo Jihlava

Od poloviny února přestane Zoo Jihlava chovat tuleně. Jihlavská zoo chovala tuleně šestnáct let. Na podzim loňského roku uhynuly dvě tulení samice kvůli problémům s játry. Příčinou zdravotních obtíží bylo krmivo v podobě mořských ryb. Vlivem činností člověka se do ryb dostává čím dál větší množství těžkých kovů a při dlouhodobé konzumaci se tuleňům ukládají tyto kovy v játrech. „U tuleňů není možné potravu nahradit sladkovodními rybami. Mořské ryby, které se dostávají do České republiky, pocházejí z jednoho zdroje, takže alternativu nemáme,“ uvedl ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Zbylého samce Robbieho mohou návštěvníci Zoo Jihlava pozorovat do poloviny února. Podle vyjádření zahrady ve druhé polovině měsíce bude Robbie transportován do nejmenované italské zoo. „Víme, že se jedná o populární a oblíbený druh v naší zoo, ale z hlediska chovu se mu u nás nevede tak, jak bychom si přáli. Nikdy se nepovedlo odchovat mláďata, navíc se teď ukázal problém s krmením. Jelikož jim tedy nedokážeme dát stoprocentní podmínky, nebudeme v jejich chovu pokračovat. Věříme, že návštěvníci pochopí naše rozhodnutí,“ řekl ředitel.

Expozice tuleňů zatím zůstane prázdná. „Výhledově tam uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část včetně výběhu vyder malých předělat, a chovat vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi,“ prozradil plány Vašák.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Jihlava

Související

GXLlxG9b0AEEURb
Zahraniční Video

Ničivá povodeň v Nigérii zasáhla i zoo, krokodýli i hadi jsou v ulicích města

Tunel-Jihlava_Hpa
Domácí

Oprava obchvatu Jihlavy letos nezačne. Reálný je březnový termín

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

MHD Jihlava
Domácí

Jihlava od září rozšíří MHD. Vrátí se linka D