pondělí 16. září 2024

Znovu vládne blbá nálada. Dvě třetiny Čechů pociťují ekonomickou krizí

Vývoj české ekonomiky obyvatele stresuje. Nejvíce na ně dopadají rostoucí náklady na bydlení, vysoké ceny energií, ale i dozvuky dvouciferné inflace.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Přestože odborníci tvrdí, že česká ekonomika prochází fází stability a tepou vládu za těžce schůdkový rozpočet na příští rok, sami Češi si myslí, že ekonomická krize trvá. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, podle níž dvě třetiny obyvatel České republiky krizi pociťuje. Jde zejména o zvyšující se náklady na bydlení, vysoké ceny energií a strach z návratu dvouciferné inflace.

Právě rostoucí výdaje spojené s bydlení stresují lidi nejvíce a to včetně mladé generace do 35 let, která silně pociťuje sníženou dostupnost vlastního bydlení a nákladů na jeho pořízení. Střední a starší generaci naopak nejvíce stresují vysoké ceny energií.

Kvůli vysokým cenám, které jsou ještě spojeny s inflací, jenž před dvěma lety decimovala českou ekonomiku, mění Češi své nákupní zvyky. 60 procent obyvatel se podle průzkumu snaží ušetřit na energiích a vodě, stejný počet pak na jídle. Třetina obyvatel omezuje volnočasové aktivity a ruší předplatné streamovacích služeb.

Autor: Jan Skala

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

Německý kancléř Olaf Scholz
Ekonomika

Německý kancléř varuje před ekonomickými problémy a plánuje investice

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump

53470047571_a395877fcf_b
Ekonomika

Reformy začínají zabírat. Inflace v Argentině by mohla být 123 procent